Cesta do Pearl Harboru je pro premiéra Abého mimořádně důležitá, říká japanolog

7. prosinec 2016

Před 75 lety zahájily japonské letouny a trpasličí ponorky útok na základnu námořnictva Spojených států v Pearl Harboru na Havaji. V Perlovém přístavu dnes uctí památku obětí minutou ticha. Koncem prosince se do přístavu vypraví – poprvé v historii – úřadující japonský premiér Šinzó Abé.

Mluvčí japonské vlády sice konstatoval, že premiér míří do Pearl Harboru, aby uctil oběti války, ne aby se omlouval, ale podle Jana Sýkory, japanologa a zástupce ředitele Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, to význam gesta nesnižuje.


V bezpečnostní oblasti představuje spojenectví Japonska a USA základní osu stability v oblasti východní Asie. Je pravdou, že nastupující prezident Trump do jisté míry zpochybňuje spojenectví, nebo minimálně naznačuje, že Japonsko by mělo převzít větší ekonomickou zodpovědnost za svoji bezpečnost, nicméně se domnívám, že to byla spíše předvolební rétorika. JAN SÝKORA

„Návštěva Pearl Harboru je pro premiéra Abého mimořádně důležitá – je jedním z hlavních historických témat, se kterými se hodlá během svého mandátu vypořádat. Naznačil to i během svého vystoupení v Kongresu v loňském roce,“ říká.

V Kongresu se také vyhnul jakémukoliv náznaku přímé omluvy a podle Sýkory nezazní asi ani v Pearl Harboru, i když americká strana by takové gesto očekávala a i z Bílého domu občas zní hlasy o tom, že američtí veteráni a jejich potomci se mohou cítit Abého přístupem roztrpčeni.

Donald Trump v předvolební kampani vyvolal v Japonsku znepokojení, když vyslovil názor, že by mělo Spojeným státům platit více za vojenskou obranu. Už se sešel s premiérem Šinzó Abém, což byla podle Jana Sýkory víceméně formální schůzka. „Je zajímavé, že otázka ekonomické zodpovědnosti Japonska tam vůbec nezazněla. Z toho se dá usuzovat, že to byla předvolební rétorika, a ty základní parametry vzájemné spolupráce zůstanou zachovány.“

autoři: rkr , jpr
Spustit audio