Čeští policisté se v Řecku zapojí do programu agentury Frontex

29. duben 2016

Na cestě na řecký ostrov Lesbos je další třicítka českých policistů. Zapojí se tam do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Jejich úkolem by mělo být spolu s německými, rakouskými a slovenskými kolegy zajišťovat eskorty uprchlíků do Turecka.

V Řecku už působí 11 českých policistů, a to na ostrově Kos. Není to málo? „Je důležité si uvědomit, že Česká republika je jen jednou ze zemí, které se na této pomoci podílejí. Máte tu řadu dalších a větších států, které se v tom chtějí také angažovat: v první řadě třeba Němci a Francouzi, kteří vlastně nabídli řádově stovky svých policistů a dalších odborníků,“ říká v Ranním Plusu odborník na migraci Martin Hrabálek z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně.

Čtěte také

„V současné době tam dochází k navyšování počtu odborníků z dalších evropských států, aby se zajišťovalo primárně naplňování té dohody s Tureckem, která v současné době běží a dochází k navracení migrantů zpátky do Turecka, což je vlastně úkol i těch českých policistů, kteří tam směřují,“ pokračuje Hrabálek.

Agentura Frontex plní koordinační roli. „V podstatě koordinuje členské státy a odborníky z členských států, kteří v té oblasti působí, ale hlavní roli stále mají Řekové jako takoví a Frontex jenom napomáhá tomu, aby to vše fungovalo,“ vysvětluje Hrabálek

Jak vzdálená je doba, kdy by mohla fungovat společná evropská pobřežní a pohraniční stráž? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Hrabálkem.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio