Čeští Vietnamci dobývají svět. „Doma se ale někdy cítím jako cizinka,“ říká delegátka OSN v Bejrútu

14. září 2017

Pětadvacetiletá rodačka z Mostu Zuzana Vuová se stala první českou mládežnickou delegátkou v OSN. Ve velké konkurenci uspěla a získala své současné pracovní angažmá. Pro Spojené národy už několik měsíců pracuje v Libanonu. Dnes pobaveně vzpomíná, jak ji čeští známí před cestou na Blízký východ varovali. Sama už ale ví nejlíp, jak byly jejich obavy zbytečné. „Když jsem přijela, všechno bylo v pořádku. Dokonce i v noci chodím všude pěšky,“ popisuje svůj život v Bejrútu.

Právě proto, jaká panuje v České republice nálada, se snaží tyto své dojmy sdílet. A všem říká, ať se klidně přijedou podívat.

Vuová se narodila vietnamským rodičům v Mostu, už v šestnácti jí ale bylo severočeské město malé, a tak se vydala do světa. Most má dodnes ráda, protože tam žijí její rodiče. Nedokáže si ale představit, že by se tam vrátila nastálo.


Někdy si připadám jako cizinka v zemi, ve které jsem se narodila. Mrzí mě to, protože jsem Češka, zastupuji naši zemi na mezinárodní půdě a všem říkám, odkud jsem.Zuzana Vuová

Přes své kořeny se cítí být Češkou, přesto se ale při svých návratech domů dodnes setkává s narážkami na svůj cizí původ, kterým čelila už ve škole. „Lidé občas něco prohodí. Snad čekají, že budu mlčet, ale já se k tomu vždycky vyjádřím. A to nečekají. Zaleknou se, je jim trapně nebo něco zamumlají,“ přibližuje.

Přesto se ale domů vrací ráda. Nejvíce za rodiči do Mostu, kteří jsou na její návrat vždy dobře připraveni. „Mamka vždycky uvaří řízky s kaší, které mi přiveze už na letiště. Ale samozřejmě mám ráda také vietnamskou kuchyni, takže mi udělá i naši polévku pho.“

Vietnamská polévka Pho Bo
autor: mac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.