Chce Babiš skutečně jen levnější pivo?

29. leden 2016

Zpráva o plánovaném prosazení snížení sazby DPH u piva se šíří mezi lidmi. Jde o počátek volební kampaně Andreje Babiše nebo má tento krok i jiný cíl?

„Já asi nejsem ten, kdo by měl posuzovat nějaké zdravotní dopady, ale co se týká té ekonomické stránky, tak my bojujeme za to, aby pohostinství hlavně na venkově mělo šanci přežít. Takže my to vnímáme jako jedno z opatření, které spíš chápeme jako podporu pohostinství na venkově. Za současných podmínek jsou ty restaurace provozovány na hranici ziskovosti,“ říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Nejde o krok, který má přesvědčit provozovatele pohostinství k podpoře elektronické evidence tržeb, kterou ANO prosazuje?

„Není to žádná úlitba. Asociace hotelů a restaurací EET od začátku podporuje. Říkáme, že by se měla přehodnotit celková struktura daně z přidané hodnoty a odvody za zaměstnance, protože máme studie, které jednoznačně říkají, že pokud provozujete dnes restauraci v těch cenách, na které jsou zákazníci na venkově zvyklí, tak jste prakticky odsouzen k zániku jako provozovna,“ komentuje dotaz moderátora Stárek.

Pivo automaticky nezlevní

„Já si myslím, že to nesouvisí s tím, že začala volební kampaň. Andrej Babiš se do této situace vmanévroval částečně sám tím, že klade velký důraz na EET. Chce ji za každou cenu prosadit. Kdybych to měl trochu nadsadit, tak i někteří lékaři přiznávají, že pití piva může být lék. A on chce přesunout pivo do desetiprocentní daně z přidané hodnoty, která byla vytvořena právě proto, aby zlevnili léky,“ říká s nadsázkou komentátor Petr Hartman.

„Když by se daň skutečně snížila, tak to zdaleka automaticky neznamená, že pivo zlevní. To se může promítnout do zisku těch provozovatelů. Já si myslím, že ta motivace byla taková, že se ta debata točila v kruhu. Že už nebyla zajímavá pro veřejnost. Je to možná nový impuls a snaha ubrat z argumentů opozičních politiků, kteří říkali, že kvůli EET zaniknou menší hospody,“ říká Hartman.

Daleko důležitější zprávou podle Hartmana je to, že dnes vládní většina rozhodla o tom, že se bude hlasovat o elektronické evidenci tržeb tím, že stanovila pevný bod pro hlasování na 10. února.

„Pokud k hlasování dojde, tak je téměř jisté, že to vládní koalice prosadí a ta debata skončí. Pak se ukáže, jakým způsobem dojde k pohybům daní z přidané hodnoty,“ konstatuje Hartmann.

autoři: bur , bar
Spustit audio