Chile si před 200 lety vybojovalo nezávislost. Jedním ze zakladatelů byl i bohatý statkář O'Higgins

12. únor 2018

Přesně před 200 lety vyhlásilo Chile nezávislost. Předcházel tomu ale poměrně dlouhý proces. Povstání kreolů, které odstartovalo osamostatňování zemí Latinské Ameriky, totiž začalo už v roce 1810. Boje ale pokračovaly několik let, v Chile do roku 1818. Za jednoho ze zakladatelů nezávislého Chile je považován bohatý statkář s baskickými a irskými předky Bernardo O'Higgins, který byl v letech 1817 až 1823 nejvyšším vůdcem země.

Podle Radka Bubna ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity trvalo osamostatňování Latinské Ameriky dlouho, proces ale probíhal ve vlnách. „V Chile se to lišilo tím, že tam byly boje mnohem méně intenzivní než třeba ve Venezuele nebo Kolumbii, kde se vedly spoustu let vedly tvrdé války. Například ve Venezuele zahynula až čtvrtina civilního obyvatelstva,” říká.

Přes Andy k samostatnosti

„V Chile to nebylo ani tak dlouhé, ani tak intenzivní. Byly to vlastně nárazové bitvy, které změnily situaci. Civilistům se tak špatně nevedlo, což byl potom základ chilské stability,” vysvětluje Buben.

„Konkrétně v Chile kreolové v roce 1810 vyhlásili jakousi autonomii, v momentě, kdy bylo Španělsko okupováno Napoleonem, takže chyběla centrální vláda. Fakticky si vládli sami, ale stále se hlásili ke Španělsku,” dodává.

V roce 1814 se silám loajálním ke Španělsku podařilo Chile obsadit. „Tady nezávislost na chvíli končí, ale v lednu 1817 chilští vlastenci za pomoci argentinského generála udělali novou invazi do Chile. Přešli Andy, což je velmi epická událost,” říká Radek Buben. „Zvítězili v únoru 1817, ještě je ale čekal boj proti indiánům.”

Vyobrazení Mapuchů (nebo Araukánů), jedněch z původních obyvatel Chile, z roku 1854

Vůdce v exilu

Jak se Bernardo O'Higgins stal ústřední postavou chilské nezávislosti? „Byl jedním ze schopných lidí v období autonomie v letech 1810 až 1814, postupně se mu povedlo v exilu získat pevnou pozici,” odpovídá Buben.

„I on ale, jako spousta jiných vůdců latinskoamerického hnutí za nezávislost, umírá v exilu. V roce 1823 z Chile odešel, po velkých konfliktech s tamní elitou, a zemřel o více než 20 let později v Limě,” doplňuje.

Středopravý Piñera

V březnu nastoupí do prezidentského úřadu Sebastián Piñera. Ten už v čele země stál a byl prvním pravicovým prezidentem od konce Pinochetova režimu v Chile.

„Piñera je pravicový prezident, ale od Pinochetismu se distancuje. Jeho předchozí působení v čele země ukázalo v některých ohledech silně centristické tendence. Není to dramatická změna, Chile je v tomto stabilní, změny vlády tam obyčejně nejsou dramatické,” říká Radek Buben ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity.

autor: vlk
Spustit audio