Čí je Miloš Zeman prezident?

6. prosinec 2016

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se v listopadu poprvé propadla pod padesát procent. Data agentury CVVM, která průzkum provedla, ale prozrazují víc. Třeba to, koho Zemanovi příznivci volí. Víc už prozradí datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček.

CELÁ ANALÝZA ZDE

Čí je Miloš Zeman prezident?

Jan Boček: „Asi nepřekvapí, že Zeman má v současnosti nejvyšší důvěru u voličů obou tradičních levicových stran, tedy sociální demokracie a komunistů. Věří mu tři ze čtyř voličů těchto stran. Vysokou podporu má také u Okamurovy SPD a Babišova ANO. U Babišova hnutí podpora Zemanovi postupně roste. Sociolog Jaroslav Mazák z Univerzity Karlovy tenhle vzestup Zemanovy popularity u ANO vysvětluje tím, že se voličská základna této strany hodně proměnila. Jednak hodně zestárla, jednak se dřív strana stavěla jako alternativa k pravicovým stranám, dnes oslovuje spíš levicové voliče.“

Kdo má naopak s Milošem Zemanem problém?

Jan Boček: „Nízkou důvěru má u voličů KDU-ČSL, ODS, zelených, ale nejvíc se vůči němu vymezují voliči TOP 09 a pirátské strany. U nich mu důvěřuje jen jeden z pěti voličů.“

Co předchozí prezidenti, víme něco o nich?

Jan Boček: „Ano, data jsou k dispozici od roku 2001, takže vidíme na celé období Václava Klause i konec mandátu Václava Havla. Václav Klaus měl obecně vyšší podporu než Miloš Zeman, mimořádně vysokou důvěru měl logicky mezi voliči ´své´ ODS, velmi slušnou podporu měl ale také u voličů TOP 09 nebo Věcí veřejných.“

Lehce mě překvapilo, že na přelomu let 2008 a 2009 měl Klaus vedle ODS nejvyšší důvěru u voličů strany zelených. Podle sociologa Ondřeje Císaře to ale tak překvapivé není, zelení pod Bursíkovým vedením fungovali jako liberální pravý střed a pro řadu voličů byli alternativou konzervativní ODS. Takže dnešní strana Zelených se od těch tehdejších dost zásadně liší.

A Václav Havel?

Jan Boček: „Jeho příznivci byli v KDU-ČSL, Čtyřkoalici, Unii svobody a vysokou důvěru měl kupodivu také v ODS, navzdory sporům s Václavem Klausem.

Ještě doplním, že vedle důvěry prezidenta jsme se v analýze podívali taky na to, jak moc důvěřují voliči lídrům svých stran. Zjistili jsme třeba to, že Babiš je v tomhle ohledu nejsilnější lídr v české politice za posledních patnáct let.

Celou analýzu najdete na adrese rozhlas.cz/zpravy/data

autor: jab
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.