Collegium Bohemicum doufá, že s novým vedením dokončí expozici o českých Němcích

22. březen 2017

Ředitelem obecně prospěšné kulturně-vzdělávací a vědecké společnosti Collegium Bohemicum, která sídlí v Ústí nad Labem, se 1. května stane historik Petr Koura. Společnost má nově pod jeho vedením realizovat pro tamní muzeum stálou expozici o historii českých Němců, kterou se doposud nepodařilo dokončit.

Na vytvoření expozice vyčlenilo ministerstvo kultury částku 50,5 milionu korun. Výstava se má věnovat dějinám německojazyčného obyvatelstva v českých zemích od středověku po 20. století. Jedná se o jeden z největších současných výstavních projektů v Česku. Kvůli velkému zpoždění realizace projektu byla odvolána ředitelka Blanka Mouralová.


Myslím si, že volba Petra Koury do funkce nového ředitele Collegia Bohemica je dobrá. Má bohaté zkušenosti z odborné publikační práce a podílel se na několika výstavách. Domnívám se, že se díky jeho práci a spolupráci se zakladateli i Muzeem Ústí nad Labem podaří expozici realizovat v plánovaném časovém horizontu.Tomáš Okurka, kurátor a historik

„Expozice je hotová na úrovni libreta a technické dokumentace projektu. Zbývá aktualizovat technický projekt, který je zastaralý, a texty výstav a další obsahy,“ říká kurátor a historik Tomáš Okurka, který je do nástupu nového ředitele pověřen vedením Collegia. Výstava by podle jeho slov mohla být zahájena koncem příštího roku.

„Výstava má hlavně za cíl ukázat, že německojazyčné obyvatelstvo žilo v českých zemích po mnoho století, spoluvytvářelo české dějiny a významně se podílelo na jejich kulturním a hospodářském rozvoji. Potom samozřejmě bude věnován prostor i tragickému konci tohoto soužití ve 30. a 40. letech 20. století. A tyto dva body – dlouhodobý přínos a tragický konec – by měly být ve výstavě vyvážené,“ doplňuje informace pověřený ředitel.

autor: rkr
Spustit audio