Čtyři roky kauzy Nagyová: Očekávání byla mnohem větší, říká analytička

13. červen 2017

„Policie lovila kmotry, chytila Nagyovou.“ „Nagyová si měla objednat sledování Nečasovy ženy.“ „Žrádlo pro psy, umělý pes. Takhle Nagyová šifrovala.“ „Premiér Nečas odmítl rezignovat.“ To jsou jen některé z novinových titulků, které před čtyřmi lety komentovaly nečekaný zásah protimafiánského útvaru a olomouckých státních zástupců na Úřadu vlády.

Policisté při akci zatkli vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou (dnes Nečasovou), tři poslance a dva bývalé šéfy vojenské rozvědky.

„Prověřovali jsme organizovanou skupinu osob, která podle našich informací fungovala na základě klientelistických vazeb a cílem těchto vazeb byl neúměrný zisk,“ vysvětloval 13. června 2013 odpoledne, tedy přesně před čtyřmi roky, tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta, co bylo důvodem razie.

Kam celý případ po čtyřech letech dospěl? Rozdělil se na několik samostatných kauz, rozsudek padl zatím jen v jediné. „Šlo o únik informací ze správy BIS,“ říká analytička Českého rozhlasu Jana Klímová a vysvětluje: „V této větvi byl před soudem Rittig spolu s Nečasovou a dalšími dvěma právníky. Nečasová měla informace BIS zjistit na Úřadu vlády a předat je přes advokáta Ivo Rittigovi.“

Šlo o informace týkající se lidí kolem lobbisty a jejich zájmů, třeba kolem pozemkového fondu nebo pivovaru Budvar. Soudce trojici Nečasová, Rittig, advokát potrestal podmínkami, které jsou poměrně krátké a ještě navíc nepravomocné, protože se všichni odvolali.

Kauza Nagyová

Nejzávažnější část kauzy, údajné uplácení poslanců funkcemi, aby se vzdali svých mandátů, se dostala k soudu teprve na konci loňského roku. „Záhy byla věc odročena kvůli sporu o podjatosti žalobce a potom i soudkyně. Nyní je teprve třetí jednání, které je nařízeno až na červenec. Jaký bude výsledek, je hodně nejisté,“ říká Klímová.

Závažnou záležitostí je také obžaloba ze zneužití vojenské rozvědky. Tato větev kauzy byla podle Klímové od začátku považována za nejvíc podloženou důkazy, ale ani tady zatím nejsme u konce. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 vynesla už 3x zprošťující rozsudek, ale odvolací soud jí ho pokaždé vrátil zpátky. Případ jí byl nakonec odebrán a převzala ho její kolegyně.

I tak by ale analytička vyšetřování případu kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové, neoznačila za blamáž. „Faktem je, že očekávání byla mnohem větší, než to, co se prokázalo, nicméně uvidíme, jak všechny soudy nakonec dopadnou,“ uzavírá Jana Klímová.

Kauza Nagyová
autoři: bur , jkl , jpr
Spustit audio