Cyril Svoboda: Donald Trump je úplně nový jev. Netušíme, kdo budou jeho ministři

10. listopad 2016

Nově zvolený prezident Spojených států se dnes poprvé chystá do Bílého domu za současnou hlavou státu. Barack Obama pozval Donalda Trumpa, aby spolu probrali co nejhladší předání úřadu. Trumpovo zvolení překvapilo i členku týmu Hillary Clintonové a bývalou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou.

„Musím říct, že to bylo hrozně těžké, protože si myslím, že Hillary Clintonová by byla báječná prezidentka. Ale voliči takhle rozhodli. Pro mě osobně je to moc smutné. Musím říct, že to je trošku jako brexit,“ říká Albrightová.


Donald Trump je úplně nový jev, protože není republikán. Je první prezident, který není v situaci, že si k sobě někoho musí vzít. Může si k sobě vzít kohokoliv a my vůbec netušíme, kdo bude jeho ministrem obrany, ministrem zahraničních věcí, poradcem pro národní bezpečnost… My to vůbec netušíme. CYRIL SVOBODA

Ředitel Diplomatické akademie a bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda ale předvídal, že v prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, protože se podle něho americká společnost vzepřela proti establishmentu.

Podobná revolta podle Cyrila Svobody čeká i Francii. „Marine Le Penová zaboduje, bude v prezidentských volbách, bude ve 2. kole a povede to k tomu, že se proti ní asi všichni sešikují, což je správné. Doufám, že proti ní nebude François Hollande,“ predikuje Svoboda.

Změny v zahraniční politice ale nečeká. „Spojené státy jsou obrovská síla, je tam dlouhodobá tradice a setrvačnost. Nepředpokládám, že by došlo k něčemu razantně novému,“ myslí si Cyril Svoboda.

Jaký bude další osud TTIP? A postaví Donald Trump skutečně zeď na hranicích Spojených států s Mexikem? Poslechněte si celý rozhovor s Cyrilem Svobodou >>

autoři: vlk , lek , jpr
Spustit audio