Další jednání ČSSD a ANO není vyloučené. Všechny trumfy teď drží prezident Zeman, říká komentátor

9. duben 2018

ČSSD nevylučuje, že bude znovu jednat o vládě s hnutím ANO. Problém je ale v osobě předsedy vlády v demisi Andreje Babiše. Toho sociální demokraté nechtějí v čele kabinetu. Zároveň se mění volební preference jednotlivých stran. „Miloš Zeman může naléhat na Andreje Babiše, aby mu doporučil někoho jiného. Pak by vláda vznikla velmi rychle,” říká reportér serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší.

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola nevyloučil, že by strana mohla znovu zahájit jednání o vládě s hnutím ANO. Podmínky by ale podle něho byly už mnohem tvrdší. Kromě postu ministra vnitra by sociální demokracie požadovala také to, aby trestně stíhaný Andrej Babiš ve vládě nebyl.


Především se pan Babiš sejde v úterý s panem prezidentem, to bude první krok. Tam si asi řeknou nějaké vzájemné představy.Richard Brabec, místopředseda hnutí ANO

Hnutí ANO ale nevyjde vstříc požadavkům, aby v případné nové vládě nefiguroval trestně stíhaný premiér Andrej Babiš. „Především se pan Babiš sejde v úterý s panem prezidentem, to bude první krok. Tam si asi řeknou nějaké vzájemné představy. Za sebe ale, v této chvíli, mi ta nabídka, kterou hnutí ANO dalo, přišla opravdu luxusní. Neumím si představit, že bychom na ní něco měnili,” říká místopředseda ANO Richard Brabec.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš přitom v nejnovějším rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že bude akceptovat, když prezident Miloš Zeman pověří sestavením nové vlády jiného člena hnutí ANO. Zároveň ale neočekává, že by Miloš Zeman takový krok udělal.

Trumfy drží Zeman

ČSSD na svém sjezdu potvrdila konec jednání o koaliční vládě s hnutím ANO. Podle reportéra serveru Seznam Zprávy Václava Dolejšího je v této věci sociální demokracie rozpolcená. „Byl tam moment, kdy jeden z delegátů vyzval přítomné v sále, aby zatleskali Janu Hamáčkovi za to, že dokázal ukončit jednání o vstupu do vlády s Andrejem Babišem. Ozval se vlažný potlesk ne úplně všech delegátů,” říká.

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola v pátek naznačoval, že „se ty dveře dají znovu otevřít”. Je reálné, že by ČSSD začala s ANO znovu jednat? „Reálné to je. Všechny trumfy drží prezident Zeman. Bude hodně záležet na něm, zda dodrží svůj slib, že i druhý pokus dá Andreji Babišovi, nebo si vyhodnotí situaci tak, že by to byl pokus vyhozený. Jak se ukazuje, Andrej Babiš nemá ani napodruhé šanci získat důvěru většiny poslanců,” odpovídá Dolejší.

Sjezd ČSSD v Hradci Králové

„Jedinou variantou by bylo spojení s SPD Tomia Okamury. To si, jak známo, nepříliš přeje sám Andrej Babiš a velká část poslanců hnutí ANO. Miloš Zeman může naléhat na Andreje Babiše, aby mu doporučil někoho jiného. Pak by vláda vznikla velmi rychle,” říká reportér.

Brabec, nebo Šlechtová?


Miloš Zeman může naléhat na Andreje Babiše, aby mu doporučil někoho jiného.Václav Dolejší

Kdo by mohl nahradit Andreje Babiše jako premiéra? „Nejčastěji je v této souvislosti zmiňováno jméno Richarda Brabce, ministra životního prostředí a místopředsedy hnutí ANO. Člověka, který v roce 2011 s Babišem hnutí zakládal. Hlavně je to člověk, kterého ostatní strany docela berou,” odpovídá reportér serveru Seznam Zprávy.

„Kdyby si ovšem prezident Zeman vybíral někoho, koho má v hnutí ANO nejraději, asi by to byla ministryně obrany Karla Šlechtová. Tu by zase, řekl bych, neakceptovaly ostatní politické strany,” dodává Dolejší.

autoři: všt , mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.