Daňci, včely a trestanci. Otevřená věznice má připomínat život na vsi

16. říjen 2017

V pondělí se začala o klienty starat první tzv. otevřená věznice v Česku. V Jiřicích na Nymbursku se ale o sebe budou vězni vlastně muset postarat sami – například si uvařit nebo vyprat. Díky tomu by se měli lépe připravit na chvíli, kdy budou propuštěni na svobodu. Ministerstvo spravedlnosti si od projektu slibuje snížení recidivy, která v Česku dosahuje sedmdesáti procent. „Není to tak, že by šlo o věznici bez mříží a plotů. Otevřenost spočívá v přístupu odborných zaměstnanců k vězněným osobám,“ upřesňuje ředitel Věznice Jiřice Petr Suk.

V Jiřicích budou vězni moci pracovat v oboře s daňky, v sadu nebo se věnovat včelařství. Povinnost pracovat mají všichni odsouzení, po pracovní době navíc budou pečovat o celý areál věznice a sami se starat o časový rozvrh dne.

„Budeme volit individuální přístup ke každému vězni, identifikovat s ním spojená rizika a před propuštěním ho připravíme, aby jim byl schopen čelit,“ vysvětluje Suk. Vězni podle něj mají velký zájem se do otevřené věznice dostat.

Pilotní projekt má kapacitu 32 odsouzených, o které se stará čtrnáct zaměstnanců. Pokud se v Jiřicích na Nymbursku pilotní projekt osvědčí, rozšíří se i do dalších českých věznic. V konečné fázi se podle Jakuba Římana z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti počítá s kapacitou až sto odsouzených.

Celkový pohled na otevřenou věznici v Jiřicích.

Otevřené věznice v zahraničí existují už více než sedmdesát let a lze je nalézt v mnoha evropských vězeňských modelech. Ten český čerpal inspiraci v Norsku. „Věřím, že se nám tyto zkušenosti podaří využít při provozu našeho objektu,“ uzavírá Suk.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.