David Klimeš: Jak Babiš oklamal sám sebe s udavačským webem

5. leden 2017

Ministr financí Andrej Babiš se rozhodl, že zruší udavačský web, kam lidé mohou nahlašovat nevydané účtenky od hospodských. Takže pokud máte zálusk na svého hospodského, který vám předevčírem natočil pod míru a ani se neomluvil, tak rychle k internetu a portálu daňové správy. Babiš vám brzo možnost ventilovat své frustrace prostřednictvím udávačského webu zatrhne.

Web se totiž zjevně až příliš osvědčil. Elektronická evidence tržeb začala teprve před měsícem a finanční správa už má 2100 oznámení o nevydání účtenky.

Babišův krok je samozřejmě zcela správný. Jeden argument je obecný: stát se má samozřejmě všemi způsoby snažit o dodržování zákonů, ale s nabídkou udávání druhých by měl přeci jen šetřit. Většinou se dají najít lepší způsoby, jak si zákonnost vynutit. Není náhodou, že zdaleka ne ve všech evropských zemích, kde funguje nějaká forma elektronické evidence tržeb, stát nabízí občanům tuto možnost udávat obchodníky.

A pak je tu druhý argument. Co asi tak může vzejít z těchto dvou tisíc oznámení? Mnoho ne. Většina z nich nejspíše bude opakující se udání od stále těch samých jednotlivců. A až berňák vynaloží nemalé úsilí na to, aby se oznámení prošetřilo, zjistí, že jde jen o mstu zhrzeného hosta hospody, případně naštvaného konkurenta z restaurace přes náměstí. To je pro funkční analytiku finanční zprávy zcela nepoužitelné.

Rušení udavačského webu by bylo důvodem k oslavě, kdyby k tomu ovšem ministr nepřipojil jednu školáckou lež. Prý ani nevěděl, že web vzniká, on přece nechce „lidi podporovat v udávání nebo zneužívání EET v konkurenčním boji.“ Tak pomalu.

Když se podíváme do důvodové zprávy zákona o EET, který se Babiš po všech těch lítých bojích naučil snad nazpaměť, tak čteme černé na bílém: „Na základě společenské poptávky po zvýšení efektivity výběru daní a zajištění spravedlivého konkurenčního prostředí se navrhuje umožnit veřejnosti zapojit se do efektivní kontroly plnění stanovených povinností.“ A hned se uvádí i jak konkrétně: „Zákazník bude mít možnost na základě vydané účtenky ověřit, zda konkrétní tržba byla zaevidována.“

Jestli tedy někdo někoho oklamal, tak leda pan ministr sám sebe. V zákoně od počátku jasně počítal i s veřejností jako nátlakovým prostředkem na podnikatele, aby nepodváděli. Tak by měl férově přiznat, že se v reakcích nás Čechů trochu přepočítal. Dejte nám šanci bonzovat a my naťukáme pomalu každou účtenku, kterou dostaneme. To je opravdu tak těžké, aby ministr Babiš přiznal, že tato součást EET se mu prostě nepovedla?

Autor je komentátorem Hospodářských novin.

autor: David Klimeš
Spustit audio