David Klimeš: Konec hodně drahé solární chyby politiků

24. listopad 2016

Vypadá to, že už jsme snad konečně na konci jedné neuvěřitelně drahé chyby politiků. Evropská komise vydá povolení týkající se podpory většině obnovitelných zdrojů energie v Česku 28. listopadu, včetně povolení na ty proklaté solární elektrárny z let, kdy to tu bylo zlaté eldorádo. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se konečně přestane vzpírat a uzavřeme tak horentní účet za jedním pramálo pochopitelným omylem.

Pro připomenutí, jak to všechno začalo: V roce 2005 poslanci schválili podporu obnovitelných zdrojů energie. Chtěli jsme být ekologičtější, zelenější a výkupní cena okolo 13 korun za každou vyrobenou kilowatthodinu ze slunečního záření byla nejspíše celkem rozumně nastavená, aby tu vedle uhelných elektráren vyrostlo i něco ekologičtějšího.

Jenže po roce 2009 zaplavily trh levné fotovoltaické panely z Číny a vláda s poslanci měla okamžitě snížit výkupní ceny garantované na dlouhé roky dopředu. To se ovšem nestalo a kdo nebyl hloupý, stal se solárním baronem a inkasoval královskou dotaci. Za liknavé politiky jsme zbytečně zaplatili podle některých odhadů až stovky miliard korun.

A teď se do toho dostává Brusel. Ten totiž musí všechny obnovitelné zdroje energie takzvaně notifikovat a toto potvrzení na mnohé elektrárny z období solárního šílenství dosud nedal a dát nechtěl. Proto se Alena Vitásková už minulý podzim „šprajcla“, že nové dotace nevypíše, protože bez razítka EU je taková podpora nezákonná.

Alena Vitásková

To by ale ovšem bylo jen vytloukání klínu klínem – okamžitě by totiž na republiku začaly pršet arbitráže solárníků. Tak to nakonec za Vitáskovou podepsal minulý rok za minutu dvanáct místopředseda úřadu Jan Nehoda. A Vitásková ho pak za odměnu odvolala z úřadu.

Nyní jsme o rok dále a situace je zatím zcela stejná. Dotovat je nezákonné, ale nedotovat by byl ještě větší nerozum. Naštěstí ministr průmyslu Jan Mládek po letech slibů už konečně přivezl závazné datum 28. listopadu, od kdy tu budeme mít ono slavné a dosud nedosažitelné razítko EU.

Pak už snad nic nebude stát v cestě k tomu, abychom udělali tlustou čáru za neuvěřitelně drahým poučením, že když politici nic nedělají, může to být stejně drahé, či ještě dokonce dražší, než když něco dělají špatně.

Autor je komentátor Hospodářských novin.

autor: David Klimeš
Spustit audio