Degustaci vína může zhatit i silný parfém nebo pálivé jídlo

22. prosinec 2017

Ochutnávky vína mají v České republice mnohaletou historii. Té nejstarší české akce, kterou pořádají Vinné sklepy Valtice, proběhl už 54. ročník. Poměrně komorní degustace se zúčastnila necelá padesátka hostů a ochutnávalo se na 27 vzorků vín.

„My sem nejdeme jenom kvůli tomu pití, ale kvůli celkovému zážitku. Je to nádhera. Malé množství vína patří k životu člověka. Je to kultura,“ říká rodák z Moravy a tradiční host akce, kardiolog Milan Šrámek. Ve svém požehnaném věku 86 let je živoucím důkazem toho, že v malých dávkách víno srdci prospívá.


U každého vzorku si povíme nejen o jeho původu, o charakteristice ročníku i jakým způsobem se víno dělalo. Můžeme vína nejen kvalitně zhodnotit, ale můžeme si o nich i něco říct.David Šťastný

K ochutnávce je podle degustátora Vinných sklepů Valtice, Davida Šťastného, potřeba nejen kvalitní víno, ale na zapíjení také voda a takzvané neutralizační sousto, což nejčastěji bývá světlé pečivo nebo neutrální sýr. Mezi jednotlivými vzorky je totiž potřeba takzvaně neutralizovat chuťové pohárky a připravit chuťové i čichové buňky na další vzorek.

„Během prezentace hostům ukazujeme, jak je viniční trať položená – jestli je to jižní nebo severní svah – která je to vinařská obec a tak dále. Takže mají skutečně detailní představu o tom, kde hrozny zrály a pochopitelně informujeme i o analytických hodnotách, to znamená především kolik má kyselin a kolik cukrů.“

Hodnotitel musí být při degustaci také fit po zdravotní stránce, aby dokázal dobře rozpoznat chutě a vůně. Pokazit degustaci může třeba i příliš intenzivní parfém nebo pálivé jídlo.

autor: anr
Spustit audio