Diagnóza jen podle dechu? V ordinacích do tří až pěti let, slibují vědci

4. květen 2017

Lékaři by už za pár let mohli mít nového pomocníka v diagnostice pacientů. Má se jím stát zařízení se senzory, které dokážou typ nemoci zjistit podle pachu. Pomůcku vyvíjí hned několik světových laboratoří.

Tento postup je známý z čínské medicíny, k určení diagnózy ho ale používali už antičtí Řekové. Je založený na faktu, že každý člověk má svou jedinečnou pachovou stopu složenou z tisíce organických látek. Její složení se odvíjí od věku, životního stylu nebo prostředí, ve kterém daná osoba žije.

Hlavním komponentem přístroje pro diagnostiku jsou chemické senzory. „Náš přístup je založený na těkavých organických látkách,“ objasnil v Dnešním Plusu izraelský chemický inženýr Hossam Haick.


Haickův tým zatím dokáže z dechu rozpoznat 17 nemocí, mezi nimi různé typy rakoviny, Crohnovu chorobu nebo roztroušenou sklerózu. Přesnost diagnózy byla až 86 %. Také se zjistilo, že některé nemoci dokáže přístroj rozeznat snadněji než jiné.

„Existují značky, které tělo vylučuje v důsledku rozvoje nějaké nemoci. Ty najdeme v tělních tekutinách i v dechu. Našli jsme jedinečný otisk 17 různých nemocí a vyvinuli jsme zařízení, které nám umožní určit, jestli je člověk zdravý, nebo nemocný. Pomůže nám i předpovědět, kteří lidé možná v budoucnu onemocní,“ vysvětlil vědec.

Data, která senzory naměří, putují do počítače, jehož umělá inteligence s nimi pracuje a zpřesňuje výsledek po každém pokusu. Výhodou je, že se tak počítač neustále učí a zlepšuje v diagnostice.

Tým z Pennsylvánské univerzity pracuje zase s krevní plazmou. Věří, že výsledky by mohly být přesnější než z dechu, protože pach plazmy tolik neovlivňuje strava a použitá kosmetika, jako v případě dechu nebo moči.

Kromě Američanů a Izraelců pracují na přístrojích schopných odhalit nemoc na základě pachu Rakušané, Švýcaři nebo Japonci. Zájem o tuto technologii je obrovský, takže experti odhadují, že technologie senzorů pachu nemocí budou lékaři používat do tří až pěti let.

„O licenci má zájem řada národních i nadnárodních společností. Doufám, že se náš vynález brzy dostane na trh. S Evropskou unií pracujeme na „sniffphonu", což je projekt, který by naši technologii dostal do chytrých telefonů,“ shrnul izraelský inženýr Hassam Haick.

autoři: tpa , oci
Spustit audio