Dnes padnou rozsudky v kauze Opencard. „Soud řeší věc, která má kořeny úplně jinde,“ říká Petr Leyer z Transparency International

8. září 2016

Červená kartička jako červený hadr, který dlouhodobě rozčiluje Pražany, hádají se kvůli ní politici a zformovala se sněmovní vyšetřovací komise. Opencard v době vzniku prostřednictvím vedení města s tehdejším primátorem Pavlem Bémem slibovala velké plány. Neměla totiž být jen obyčejnou tramvajenkou. Jenže jí nakonec zůstala. A teď ji navíc nahrazuje zelená karta Lítačka.

Kauza Opencard Prahu nechvalně proslavila stejně jako třeba tunel Blanka. Soud má v kauze Opencard dnes vynést rozsudky. Dvou až tříleté podmínky navrhuje státní zástupce pro bývalé pražské primátory Bohuslava Svobodu z ODS, Tomáše Hudečka, tehdy za TOP 09, někdejší radní pro informatiku Evu Vorlíčkovou a někdejšího primátorova náměstka Josefa Noska. Dalších 6 radních a 2 úředníci mají být zproštěni obvinění. Podle Petra Leyera, vedoucího právní poradny Transparency International, se přiměřenost navrhovaných trestů bez přístupu do soudního spisu těžko hodnotí.

Příčina u Pavla Béma a zadání původní zakázky

„Myslím, že se v tomto případě řeší věc, která má kořeny někde úplně jinde. Nechci hodnotit, jestli došlo nebo nedošlo ke spáchání trestného činu, každopádně v kontextu kauzy Opencard je toto marginální záležitost a viníci nebo příčina by se měli hledat o několik let dříve u někoho úplně jiného. Prvopočátek se datuje někdy do roku 2007 k primátoru Bémovi a úředníkům, kteří zadávali tu původní veřejnou zakázku, protože tito jeho nástupci jen ‚slízli‘ to, co on zasel,“ říká Leyer.


Bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09), dva někdejší radní a jeden úředník byli uznáni vinnými v kauze Opencard. Dnes o tom rozhodl pražský Městský soud. Podle něj porušili závažným způsobem zákon o veřejných zakázkách při výběru dodavatele tramvajenky. Podrobnosti o verdiktu najdete na zpravodajském webu Českého rozhlasu.

Podle něho je jednodušší stíhat následky, které jsou celkem jasné a snadno doložitelné, oproti počátkům problému, který je starší a důkazy se shání hůře. Proto možná nestojí před soudem Pavel Bém. Bývalí primátoři Svoboda i Hudeček vinu odmítají s tím, že nemohli dělat nic jiného, než smlouvu s firmou Haguess prodloužit. Petr Leyer to komentuje tak, že neměli kam manévrovat, ale jestli došlo k pochybení, si netroufá hodnotit. Připomíná, že podle zjištění Nejvyššího správního soudu došlo při zadávání původní zakázky k pochybení a porušení zákona o veřejných zakázkách.

Bylo v tomto případě přínosné zřízení sněmovní vyšetřovací komise? „Závěrečná zpráva, která vznikla, dost jasně tvrdí, kde vznikl ten problém, a pokud si tu zprávu někdo přečte, tak si myslím, že z ní je jasné, kde se pochybilo. Hodnotím zprávu jako velmi přínosnou vzhledem k tomu, co má komise za kompetence a co může udělat,“ říká Petr Leyer a dodává, že podle jeho názoru projde kauza ještě dalšími soudními instancemi a na její úplný závěr si budeme muset počkat.

Kauza opencard
autoři: msp , jpr
Spustit audio