Dohromady máme víc hlasů než Babiš, ať tedy podpoří naši menšinovou vládu, vyzývá Bělobrádek

11. duben 2018

Ani půl roku po volbách do Poslanecké sněmovny není Česká republika o nic blíže ke stabilní vládě s důvěrou. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se v úterý v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem, od kterého dostal doporučení, aby jednal s SPD a KSČM. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek mezitím přišel se svým návrhem, který právě tyto strany z vlády vynechává. Navrhuje menšinovou vládu ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

„Odmítáme, že by existovaly jen dvě možnosti. Buďto vláda s premiérem Babišem, nebo předčasné volby,“ zdůrazňuje Bělobrádek. Uvedená skupina stran má dohromady 85 mandátů, tedy více než hnutí ANO.


Bez hnutí ANO nebo jeho tolerance se tady vláda postavit prostě nedá. To jsou lehké počty.Pavel Bělobrádek

Předseda lidovců ale přiznává, že s ostatními stranami o svém návrhu zatím nejednal. Podle něj ale jde o lepší řešení než to, které se aktuálně jeví jako nejpravděpodobnější, tedy menšinová vláda hnutí ANO za podpory komunistů a tolerance SPD.

„Andrej Babiš není nucen do této jediné varianty, těch je celá řada. Možností je i úřednická nebo polopolitická vláda,“ dodává. Lidovci ale odmítají podpořit vládu, ve které je člověk obviněný ze závažného trestného činu, nebo která je závislá na hlasech komunistů či SPD.

Liberálů v ANO ubývá

Politolog Petr Jüptner ovšem Bělobrádkův návrh nepovažuje za realistický, ale s lidoveckým předsedou se shoduje na tom, že existují i další varianty vlády. „Záměrem lidovců je pravděpodobně dostat Andreje Babiše pod tlak,“ soudí.


Spolupráce s Tomiem Okamurou je pro Babiše potenciálně nebezpečná a myslím, že k ní nakonec nedojde.Petr Jüptner

Pokud by totiž vznikla menšinová vláda s podporou SPD a KSČM a Babiš to mohl prezentovat tak, že žádná jiná možnost neexistovala, veřejnost by to pravděpodobně přijala o něco lépe.

Hnutí ANO se podle Jüptnera vymezuje vůči všem ostatním stranám a má některé prvky populismu. Má tak šanci na dobrý volební výsledek, ale zároveň omezený koaliční potenciál. Naopak SPD a KSČM jsou ostrakizované subjekty a jejich spolupráce s ANO je pragmatická.

„Můžou k sobě ale mít blízko i programově, protože ANO se z pravého středu posunulo hodně doleva. Ve volbách je také podpořila řada bývalých voličů komunistů a ČSSD. Liberální křídlo v ANO slábne a nyní tvoří výraznou menšinu v poslaneckém klubu,“ upozorňuje politolog.

autoři: ert , bum
Spustit audio