Dvacet let od sarajevského atentátu: Vyhrál jsi morálně i lidsky, psal otci Klaus mladší

28. listopad 2017

Před dvaceti lety prožíval Václav Klaus možná nejhorší okamžiky své politické kariéry. Koalice ODS, lidovců a Občanské demokratické aliance tehdy vládla jen díky toleranci sociálních demokratů. Nestabilitu vlády začátkem roku 1997 ještě zhoršily ekonomické problémy země, které vláda řešila přijetím balíku nepopulárních restriktivních opatření. Když se provalil skandál kolem financování ODS, její šéf a předseda vlády Václav Klaus svou pozici už neustál.

„Vyhrál jsi morálně a lidsky, jsem rád, že jsem tvůj syn. Honza,“ neubránila se emocím manželka premiéra Václava Klause Livia, když na shromáždění jeho přívrženců na konci roku 1997 na Václavském náměstí přečetla povzbuzující dopis od syna Jana.

Tehdejší vnitrostranický puč v ODS vešel do historie jako tzv. sarajevský atentát. Vlivní členové strany Ivan Pilip a Jan Ruml ho totiž „odpálili“, když byl premiér Klaus na návštěvě v Sarajevu.

„Situace spojená s financováním ODS je zcela kritická a pro další existenci naší politické strany nadále neúnosná. Vzhledem k tomu, že Václav Klaus jako předseda ODS dosud nedokázal průkazně vyvrátit mimořádně závažná obvinění vznesená proti ODS, vyzýváme ho k okamžité rezignaci na funkci předsedy strany. Dnes odpoledne jsme ho o této skutečnosti informovali telefonicky do Sarajeva,“ říkal tehdy Jan Ruml.

Když se ke kritice přidali koaliční partneři, premiér Klaus podal demisi. Padla tak celá vláda. Na začátku roku 1998 ji vystřídal úřednický kabinet Josefa Tošovského. Václava Klause ale sarajevský atentát z politiky neodstranil.

„Vývoj situace mě více a více tlačí k tomu, abych na kongresu kandidoval na funkci předsedy ODS,“ komentoval situaci Klaus. I když na mimořádném kongresu strany v Poděbradech dal k dispozici funkci šéfa ODS, následně ji obhájil.

Klausovi odpůrci mezitím přešli do Unie svobody, strany, kterou založili Ivan Pilip a Jan Ruml. Předčasné volby v roce 1998 vyhrála sociální demokracie, koaliční vládu ale Miloš Zeman nedokázal sestavit. S Václavem Klausem si rozdělili moc na základě tzv. opoziční smlouvy. Fungovala čtyři roky a zůstává jedním ze stále diskutovaných témat soudobé české historie.

autor: jas
Spustit audio