Dvacet tisíc akcí, pět tisíc projevů, osvěžující šarm. Princ Philip splnil roli a začne si užívat odpočinek

2. srpen 2017

Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., ve středu při vojenské přehlídce naposledy oficiálně vystoupí na veřejnosti. Poté se šestadevadesátiletý vévoda z Edinburghu stáhne z veřejného života, jak dříve oznámil. „Princ dodává vtip a šarm všem těm oficiálním záležitostem,” říká Johana Kudrnová z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Původně princ řecký a dánský byl v roce 1922 evakuován z Řecka a spolu s otcem zbaven řeckého občanství. Během druhé světové války sloužil v britském vojenském námořnictvu. Svatbou s princeznou Alžbětou, pozdější královnou Alžbětou II., se stal vévodou z Edinburghu, jeho královskou výsostí a britským princem.


Bude si daleko více vybírat, kterých státních návštěv se bude po boku královny dále účastnit. Dá se říct, že si chce hlavně po sedmdesáti letech služby užívat zaslouženého důchodu. Johana Kudrnová

Podle Kudrnové Philipovo stáhnutí se z veřejného života znamená, že bude nadále podporovat 800 charitativních organizací, kterým byl dosud patronem, nebude se ale již aktivně podílet na veřejných akcích.

„Bude si daleko více vybírat, kterých státních návštěv se bude po boku královny dále účastnit. Dá se říct, že si chce hlavně po sedmdesáti letech služby užívat zaslouženého důchodu,” vysvětluje.

Rodinná porada

O rozhodnutí královské rodiny se vede řada spekulací, princ tak ale podle Kudrnové učinil hlavně kvůli svému věku.

„Před několika týdny, ještě před tím, než padlo toto rozhodnutí, se sešla celá rodina. Britská veřejnost několik hodin spekulovala, zda princ nebo královna nezemřeli. Z rodinné porady vzešlo toto rozhodnutí. Princ Philip dlouhodobě trpí určitými zdravotními problémy, ale doposud nebyly tak vážné, aby byl například několik týdnů hospitalizován,” říká.

„Pohádkové” povinnosti

Hlavím úkolem prince je stát po boku královny a být ji neustálou podporou a rádcem. „To Philip po celých sedmdesát let plnil. Pojí se k tomu ale také více než dvacet tisíc oficiálních událostí, kterých se zúčastníil on sám, nebo také pět tisíc projevů, které za tu dobu pronesl,” vyčítá odbornice.


Philip je prostě taková osobnost. Je prostořeký, mnohé poznámky, která za ta léta pronesl, nebyly podle královského protokolu. Johana Kudrnová

Princ Philip je známý vtipnými, mnohdy ostrými, výroky. „Philip je prostě taková osobnost. Je prostořeký, mnohé poznámky, která za ta léta pronesl, nebyly podle královského protokolu. Prostředí, které je velmi svázané, osvěžoval. Občas byl obviňován z hrubosti neprávem, spoustu historek považuji za smyšlené,” podotýká Kudrnová.

„Princ dodává vtip a šarm všem těm oficiálním záležitostem. Je například známé, že si s královnou užívají nejvíce, když se na akcích pokazí, když něco nejde podle plánu. Jsou zvyklí, že je všechno nachystané do detailu. Když se něco pokazí, užívají si to, protože je to dostane z rutiny každodenních povinností. Ty nám mohou připadat pohádkové, pro ně je to ale práce jako každá jiná,” říká.

autor: bum
Spustit audio