Edib Jaganjac: Sarajevská princezna

3. únor 2017

V létě 1993 svět napjatě sledoval osud malého děvčete, které BBC pojmenovalo Sarajevská princezna. Pětiletá Irma Hadžimuratovićová byla zraněna během bombardování Sarajeva. Děvče bylo převezeno do nemocnice a dostalo se do rukou mladého chirurga Ediba Jaganjace, který bojoval ze všech sil o jeho přežití.

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU >>

Edib Jaganjac zůstal tehdy v Sarajevu sám – svou manželku a dvě dcerky musel poslat pryč z města, aby se zachránily. Aniž by lpěl na vlastním životě, pracoval ze všech sil v otřesných podmínkách státní nemocnice bez elektrického proudu, bez potřebných léků a dalšího vybavení, tak aby svým pacientům prospěl, jak jen bylo možné. Současně působil jako styčný důstojník ministerstva zdravotnictví.

V knize vypráví o svých prožitcích, o situaci Sarajeva, jemuž ani veškeré zapojení mezinárodních humanitárních organizací a OSN, stižených byrokracií a dalšími neduhy, moc nepomáhalo. I to patří k otřásajícím svědectvím této románové výpovědi. A malá Irma – statečné děvčátko, které zprvu vypadalo jako docela zdravé – na to vše s postupujícím časem víc a víc doplácelo.

Autor tohoto autobiografického románu, doktor Edib Jaganjac, od roku 1993 působí na Traumatologickém oddělení Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a ve Fakultní nemocnici Praha-Motol. Jeho vyprávění o situaci civilistů za války je bohužel aktuální i dnes.

Desetidílnou četbu na pokračování připravila pro rozhlas Blanka Kostřicová. Čte Martin Siničák, herec Národního divadla Brno a držitel Ceny Thálie za rok 2014. Dramaturgie Alena Blažejovská, režie Radim Nejedlý. Knihu přeložil do českého jazyka Dušan Karpatský.

Doktor Edib Jaganjac se svou knihou Sarajevská princezna
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.