EET je jen šmírování a šikana podnikatelů. Měla by se zrušit co nejdříve, říká Alexandra Udženija

25. listopad 2016

První vlna elektronické evidence tržeb startuje už 1. prosince. Na poslední chvíli vyvolává tento projekt silné emoce, a to mezi politiky i podnikateli. Naposledy včera pravicová opozice vyzvala k omezení i úplnému zrušení EET.

„Nadále tvrdíme, že se EET má zrušit co nejdříve, aby nevznikaly zbytečné náklady, protože chaos, který kolem toho panuje, je neskutečný. Podnikatelům, kteří už něco vynaložili, kompenzujme náklady – bude to pro nás pro všechny levnější. Pan ministr Babiš udělal ze všech živnostníků a drobných podnikatelů padouchy,“ říká 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.


Záměr EET je správný. Chtělo by to postupovat v projektu tak, jak jsme se dohodli v koalici. Jak je to v zákoně a jak jsou ty 4 vlny, a nedávat žádné výjimky. VÁCLAV VOTAVA

Podle jejího názoru se těžko může narovnávat podnikatelské prostředí, když se budou zavádět výjimky a bude se tak dělat rozdíl mezi podnikateli. Poslanec ČSSD a předseda Rozpočtového výboru Václav Votava oponuje, že projekt EET je potřebný a vláda si od něho slibuje právě narovnání podnikatelského prostředí, ale i zvýšení příjmů státního rozpočtu.


Určitě bychom EET zrušili a vůbec bychom nedovolili, aby byl projekt zaveden, protože ty, kteří neplatí daně, máme postihovat jinak - na to nástroje jsou, a ne plošně šikanovat všechny podnikatele. ALEXANDRA UDŽENIJA

„Mrzí mě to, co se odehrává, s čím přišel pan ministr Babiš. Může to zavdávat pochybnosti o projektu a poškozovat ho, i celou koalici. Bezmála 3 roky připravujeme spuštění EET, bezmála 3 roky se o tom taky bavíme. Pan ministr nás ujišťoval, že nebudou žádné výjimky, že projekt je dobře připraven a bude také spuštěn. Pan ministr nejdřív přinese první výjimku – na stánkový prodej. Už to možná bude trochu problematické, protože výklady jsou různé. A 7 dní před uvedením EET v život přinese další výjimky,“ popisuje situaci Votava.

On sám říká, že se nikdy netajil tím, že elektronická evidence tržeb nemá mít žádné výjimky. Podle Alexandry Udženije ale EET společnosti nic dobrého nepřinese. „Je to jen šmírování a šikana podnikatelů. Děláte z drobných podnikatelů a živnostníků největší padouchy a rozdělujete tuto společnost,“ říká Udženija.

autoři: bum , jpr
Spustit audio