Egypt uvažuje o stavbě obří jaderné elektrárny. Půjčit mu na ni má Rusko

2. květen 2017

O jaderných elektrárnách uvažuje stále více arabských zemí na Blízkém východě. Těsně před podepsáním kontraktu s ruskou firmou Rosatom je teď Egypt. Jeho první jaderná elektrárna má vyrůst nedaleko Alexandrie, umístění v seismicky aktivní oblasti i vysoké náklady ale vyvolávají otazníky.

Elektrárna by měla vyrůst přímo na břehu Středozemního moře u města El Dabaa, které se nachází asi 150 km západně od Alexandrie. Místo egyptská vláda vybrala už v roce 1983.

„Předseda parlamentního výboru pro energetiku a životní prostředí Alaa Salaam uvedl, že projekt vydrží otřesy o síle až 9 stupňů Richterovy stupnice, což je jen o něco méně než dosud nejsilnější zaznamenané zemětřesení z roku 1960 v Chile,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček.

Egypt samotný podle něho není sám schopný stavbu ufinancovat, Rusko proto nabídlo půjčku ve výši 25 miliard dolarů, v přepočtu asi 600 miliard korun, která by měla pokrýt výstavbu i první fáze provozu. „Otázkou ale je, zda za současné ekonomické situace je Rusko vůbec schopné takovou půjčku poskytnout,“ dodává zpravodaj.

Asuánská přehrada už nestačí

S podepsáním konečné smlouvy o výstavbě ale váhá i egyptská strana, Rusko totiž svým leteckým společnostem stále nepovoluje lety do Egypta. Důvodem je zřícení dopravního letadla nad Sinajem roce 2015, při kterém zahynulo všech 224 lidí na palubě, z drtivé většiny Rusů. Vyšetřování dosud neskončilo, k odpovědnosti se ale přihlásil takzvaný Islámský stát.

Temelín v roce 2015. Aktuálně jihočeská elektrárna kryje pětinu české spotřeby

Země ale nutně potřebuje stálý a spolehlivý zdroj energie, protože její spotřeba neustále stoupá. „Dříve až polovinu spotřebované elektrické energie dodávala Asuánská přehrada, dnes to ale jsou pouhá procenta. Egypt dnes elektřinu vyrábí především v mazutových elektrárnách, přičemž drahou ropu musí dovážet. Takže jaderná elektrárna určitě smysl má,“ přibližuje Macháček.

autor: rkr
Spustit audio