Elon Musk je takový vesmírný taxikář, říká o úspěchu amerického vizionáře odborník

7. únor 2018

Největší raketě současnosti se včera večer podařilo úspěšně odstartovat a vydat se na cestu za dobytím oběžné dráhy Marsu. Ke Kennedyho vesmírnému centru na Floridě, odkud raketa Falcon Heavy startovala, se upíraly zraky mnoha lidí v napjatém očekávání, zda půjde vše podle plánu a člověk tak udělá další krok vstříc rudé planetě.

Úspěšný start rakety z dílny soukromé společnosti SpaceX, jejímž zakladatelem je americký vizionář Elon Musk, je vnímán jako přelomová událost. A souhlasí i Tomáš Přibyl, český odborník na kosmonautiku. Revoluci vidí hlavně v tom, že nikdy dříve se soukromé firmě z vlastních prostředků nepodařilo vyrobit raketu, a už vůbec ne raketu takových rozměrů a výkonu jako je Falcon Heavy. Zatímco v minulosti se objevováním vesmíru zabývaly výhradně státní mise, dnes si může raketu koupit v uvozovkách kdokoli.

„Elon Musk měl kdysi dávno sen – poslat malé robotické vozítko na Mars, ale zděsil se, že doprava do vesmíru je tak drahá, a proto dal robotické vozítko k ledu a rozhodl se založit firmu SpaceX, jejímž cílem bylo snížit cenu za dopravu nákladu do vesmíru,“ popisuje historii firmy Tomáš Přibyl.


Raketa Falcon Heavy dostala jméno po vesmírném plavidle z oblíbené sci-fi ságy Hvězdné války a na palubě vynesla do vesmíru elektromobil Tesla.

Katalogová cena Falconu Heavy činí přibližně 100 milonů amerických dolarů, ale vývojové náklady byly logicky daleko vyšší. Elon Musk prohlásil, že do vývoje SpaceX investovala půl miliardy dolarů. A cesta ke stroji, který doletí až k Marsu, byla opravdu složitá. Během loňského roku se dokonce několikrát uvažovalo o tom, zda projekt předčasně neukončit.

Zda se Elonu Muskovi vyplatí investovat tak ohromné částky do vývoje vesmírných lodí, je otázka. Pravdou ale je, že i Číňané nedávno prohlásili, že cenami nejsou schopni společnosti SpaceX konkurovat. Musk má podle Tomáše Přibyla nespornou výhodu v tom, že začínal takzvaně na čistém rýsovacím prkně, byť bez předchozích zkušeností.

Spustit audio