EU si nakonec vždy může najít záminku, proč Turecko nemůže být jejím členem, říká komentátor

30. listopad 2015

Turecko má dostat miliardy dolarů, aby zbrzdilo příliv migrantů do Evropy. Dohodu s Tureckem na mimořádném summitu v Bruselu uzavřeli lídři států Evropské unie.

Turecko by podle ní mělo většinu běženců zadržet na svém území. Právě přes něj do Evropy v posledních měsících přichází zdaleka nejvíc uprchlíků.

„Pokud má začít opadat proud, který směřuje do Evropy, tak je zapotřebí spolupráce Turecka. A i Řecko by mělo své hranice posílit. Evropa se shodla na tom, že je potřeba starat se o vnější hranice Schengenu jako o své vlastní,“ říká zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák.

Na druhé straně, pokud by šlo jen o ochranu hranic EU, není nutné k tomu zvát Turecko. To by měly zvládnou státy jako Řecko, Itálie a další - nepřehazuje Brusel na Ankaru část svých problémů?

„Tento pohled je legitimní. Ale Turecko je součástí problému, ať už chce nebo ne. Nejvíce uprchlíků ze Sýrie přišlo na jeho území. A v poslední době z jeho území přišlo nejvíce uprchlíků do EU. Samozřejmě přes Řecko, protože jsou sousedy přes moře,“ vysvětluje Milan Slezák.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu mluví o novém začátku ve vztazích mezi Tureckem a Evropou. A země Evropské unie doufají, že to tak skutečně bude:

Turci by podle nich měli zasáhnout proti pašerákům, kteří vozí stovky tisíc lidí z Turecka do Evropy a ty migranty, kteří se do Evropy dostanou, přijmout zpět do Turecka.

„Turecko si to vykládá jako své velké vítězství. Na druhou stranu si Evropa nechala spoustu pojistek, které by měli zaručit, že pokud Turecko nebude plnit své povinnosti, tak je od některých slibů možné odstoupit,“ varuje komentátor Slezák.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl: "Dnešek je historickým dnem v našem procesu přistoupení k EU”.

„Ankara chce vstoupit do EU už více než padesát let. V předchozích letech narážela na to, že v určitých oblastech má Turecko ještě co zlepšovat, co se týká evropských standardů - lidská práva, soudnictví, vztahy Turecka ke Kurdům apod.,“ říká zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Kdyby se ale nakonec chtěla najít záminka, proč Turecko nemůže být členem Evropské unie, tak se Evropa může uchýlit k pravdivému konstatování, že existují evropské standardy, které Turecko nesplňuje,“ uzavírá Milan Slezák.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio