Europarlament chce zvýšit bezpečnost novinářů. Pomoci by mohl zvláštní vyšetřovací úřad

14. březen 2018

Strany slovenské vládní koalice zatím nedospěly ke shodě na řešení současné koaliční krize poté, co nejmenší vládní strana Most-Híd v pondělí podmínila setrvání ve vládě dohodou o vypsání předčasných voleb. Podle předsedy vládní SNS Andreje Danka se jedná i o možnosti výměny předsedy vlády Roberta Fica.

Události na Slovensku ovlivňují také Evropský parlament, který bude ve středu v reakci na vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky řešit bezpečnost novinářů v Unii, ale také údajné zneužívání evropských dotací na Slovensku, o kterém zavražděný novinář psal.

„Otřáslo to celým Evropským parlamentem, protože nedávno jsme byli svědky podobné tragédie na Maltě. Může se to stát kdekoli a novináře je třeba ochránit,“ říká europoslankyně Monika Smolková ze strany Smer. Připomíná otevřený dopis sedmnácti novinářských organizací, kterým vyzývají evropské instituce, aby začaly konat.

Podle europoslankyně Anny Záborské z Křesťanskodemokratického hnutí se v Evropě velmi kriticky vnímají také okolnosti, za kterých k vraždě došlo. Především pak fakt, že Kuciak psal o korupci a ekonomických zločinech, které měly propojení na slovenskou vládu.

„Práce novinářů je pojistkou, která často brání omezování svobody občanů, zvyšuje jejich bezpečnost a kontroluje výkon spravedlnosti. V rámci evropských smluv je prostor pro vytvoření standardu, který by definoval postavení novinářů a zaváděl obecné postupy v případech, kdy novináři čelí výhrůžkám,“ naznačuje.

Smolková k tomu dodává, že ochraně novinářů by mohlo napomoci zavedení evropského prokurátora, zřízení evropského úřadu vyšetřování a evropské zpravodajské agentury. „Také ale boj proti daňovým rájům a přijetí legislativy, která by zabránila daňovým únikům a podvodům,“ doplňuje.

autor: mmk
Spustit audio