Evropa dnes přistává na Marsu, aby hledala život. Sledujte to s námi on-line + fotogalerie

19. říjen 2016

Mise ExoMars a její modul Schiaparelli se dnes od 15:00 pokusí dosáhnout povrchu planety Mars. Cílem Evropské kosmické agentury je zkoumat u našich vesmírných sousedů přítomnost života. Přímo v centru agentury v Darmstadtu v Německu je náš reportér Dalibor Zíta. Buďte u toho s Českým rozhlasem Plus prostřednictvím on-line přenostu a reportáží.

Sledujte on-line přenos od 17:40

Modul je pojmenován podle Giovanniho Schiaparelliho, italského astronoma. Ten při pozorování povrchu Marsu vytvářel názvoslovi pro útvary, které objevil. Už v roce 1877 si zaznamenal, že vidí dlouhé přímé objekty, které pojmenoval canali. Považoval je za přírodní koryta. Až o mnoho let později se ukázalo, že šlo pouze o optický klam způsobený vinou nekvalitní optiky té doby.

Přistání modulu předcházely dlouhé přípravy. Testovací tým ESTEC vytvořil podmínky odpovídající povrchu Marsu v Toulouse.

Testovací tým

Modul Schiaparelli v plné velikosti, s přistávacím padákem, jak byl představen na dní otevřených dveří v Nizozemí (jedná se o model). Váží 600 kg, délka padáku je 12 metrů. Samotné přistání potrvá 6 minut, vstupní rychlost bude 1700 km/h. Padák má zajistit zpomalení na 240 km/h, následně bude ve výšce 1 km na povrchem oddělen. Samotný dopad modulu zpomalí trysky.

Modul ESA s padákem

VIDEO: Simulace přistání na Rudé planetě. Před třemi dny byl modul oddělen od nosné rakety. Pokusí se přistát na vybraném místě, které je dlouhé 100 km a široké 15 km.

Padák, který se použije při přistání, je vyroben z velice odolných kevlarových vláken. Jedná se typ, který použila NASA už i při jiných misích.

Schiaparelli modul s padákem

VIDEO: Průběh přistání, oddělení padáku (simulace)

Planeta Mars pohledem webové kamery rakety Mars Express, která dopravila modul. Snímek pořízen 16. října, několik hodin před oddělením Schiaparelli. Ten za 3 dny urazil ještě po orbitě okolo 6 milionu kilometrů. Dnes vstoupí do atmosféry.

ExoMars - povrch Marsu pohledem z webové kamery
Sestup modulu Schiaparelli na povrch Marsu
autor: bar
Spustit audio