Evropa nemá být pevnost, ale bezpečný přístav pro všechny postižené bouří, tvrdí europoslanec Štětina

16. listopad 2015

Francie a Evropa se stále vzpamatovávají z pátečních útoků v Paříži. Jak činy teroristů ovlivní starý kontinent a jeho hodnoty, pohled na bezpečnost a také přístup k uprchlíkům?

„Mezi uprchlíky a teroristickým aktem v Paříži není žádná kauzalita,“ tvrdí europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09).

Hlavně se nesmíme nechat zastrašit, radí politik. „Oni chtějí rozpoutat chaos a vlny vzájemné nenávisti.“

„Musíme se tomu bránit, ale nikoliv tím, co navrhuje český premiér nebo pan prezident, tedy vybudovat z Evropy nedobytnou pevnost. Potřebujeme Evropu jako bezpečný a dobře organizovaný přístav pro všechny, kteří jsou postiženi bouří,“ říká Štětina.

Podle něj nemá zadrátování vnitřních hranic žádný smysl, ale je třeba začít respektovat dublinské dohody tím, že budeme chránit hranice vnější a ne vnitřní.

Europoslanec zmínil své výhrady k práci Evropské komise: pracuje pomalu. „Není řešena příčina imigrační krize.“

„Příčinou je samotný Islámský stát. Je potřeba tento vřed vyříznout řádně provedenou vojenskou akcí. Zničit ho společnou pozemní akcí např. kurdských pozemních sil s podporou leteckých sil koalice,“ radí politik.

Dopady na postoj Evropy v otázce k přijímání uprchlíků budou, varuje europoslanec.

„Tendence přísně a krutě nacionalistické, které zde existují, ještě více zesílí. Vidíme to i u nás: čeští nácci i ti z okolních zemí vystrkují růžky a začínají se organizovat. Uvidíte, že se ozvou velmi hlasitě už velice brzo, 17. listopadu,“ předpovídá Jaromír Štětina.

autoři: msp , oci
Spustit audio