Evropané už chápou, že auto i kolo nemusí vlastnit. Češi jsou ale skeptičtější, ukázal průzkum

21. září 2017

Cesta do práce je pro mnoho Evropanů stresovější než práce samotná. Podle průzkumu Evropské unie by rádi cestovali rychle a pohodlně, jenže stoupající počet aut a lidí to v mnoha městech už neumožňuje. A tak se hledají jiné varianty, tradiční Evropský týden mobility se tentokrát nese ve znamení sdílené dopravy. Princip je jednoduchý: auto nebo kolo nemusíte vlastnit, stačí si je vyzvednout na ulici a popojet tam, kam potřebujete.

Růžová kola na Jungmannově náměstí jsou vidět už z dálky a půjčit si je je velice jednoduché. Dají se půjčovat pomocí esemesky, ale jednatel společnosti Rekola Vít Ježek doporučuje mít chytrý telefon, se kterým je půjčování jednodušší. Pak už stačí jen opsat šestimístný kód, který najdete pod sedlem, obratem dostanete číslo zámku a můžete jet.

„Růžovou barvu jsme ze začátku zvolili proto, že růžová kola se míň kradou, ale také jsme zjistili, že je velmi praktická v tom, že růžové kolo nemá jen tak někdo, a také je díky této barvě nejrychleji objevíte, když sháníte kolo na bikesharing,“ popisuje Ježek.

Kola se dají vracet nejen na původní místa nebo další tzv. repointy, ale můžete je nechat kdekoliv, kde je to příhodné – třeba někde u zábradlí. Podle Ježka se kola půjčují čím dál tím více. Momentálně mají přes 40 tisíc uživatelů a za hodinu jízdy zaplatíte jen pár korun.

Sdílejí se i auta

Na vzestupu je i sdílení aut. „Pro mě jako pro občasného uživatele auta je to naprosto ideální volba, když si vozidlo můžu půjčit na pár hodin a nemusím půjčovně platit za celý den,“ vysvětluje jeden z uživatelů carsharingu.

Logo

Stačí složit vratnou kauci na přístupovou kartu a kódy do systému, rezervovat si konkrétní auto přes internet a pak už ho jen pomocí navigace najít. Po přiložení karty ke čtečce se auto odemkne, vezmete si klíče z přihrádky spolujezdce a jedete. Za dvě hodiny a dvacet ujetých kilometrů zaplatil uživatel 196 korun.

Sdílením vpřed!

Sdílená doprava má podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti velký potenciál a ne náhodou je slogan aktuálního Evropského týdne mobility Sdílením vpřed!. Podle průzkumů jsme ale vůči sdílené dopravě stále velmi skeptičtí.

„V březnu 2017 byl proveden průzkum v celé Evropské unii a zjistilo se, že sdílení automobilů má v rámci EU podporu cca 25 %, tedy že 25 % obyvatel věří, že to je služba budoucnosti. Největšími optimisty jsou Francouzi, tam je to téměř 50 %, následuje Lucembursko 40 %, Švédsko atd. Češi jsou společně s Lotyši největšími skeptiky, této službě věří do budoucna jen 9 % obyvatel,“ říká Budský.

Důvodů je několik – kromě silného kultu vlastnění aut v Česku je to i skepse vůči vzájemné spolupráci a sdílení věcí, se kterým mají Češi mnohdy špatné zkušenosti.

autoři: evk , jpr
Spustit audio