Faltýnek: Budeme podávat ústavní stížnost na zákon o střetu zájmů

29. listopad 2016

O tom, jaká bude budoucnost zákona o střetu zájmů, rozhodují poslanci na schůzi v úterý 29. listopadu. Zákon, kterému se přezdívá lex Babiš, vrátili do sněmovny s několika úpravami senátoři.

Navrhli například, aby některé části zákona začaly platit až v září, tím by se týkaly až politiků vzešlých z nových parlamentních voleb. Zákon budoucím funkcionářům a členům vlády zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Znemožňuje také společnostem ve vlastnictví ministrů žádat o dotace nebo usilovat o veřejné zakázky. Novela také mění pravidla pro odevzdávání majetkových přiznání - politici je budou muset podávat už při nástupu do veřejné funkce. O připravované změně zákona jsme mluvili s Jiřím Miholou, předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL a Jaroslavem Faltýnkem, předsedou poslaneckého klubu ANO.


Mrzí mě, že naši koaliční partneři přistoupili na tuto hru a jsou ochotní během mandátu této vlády měnit pravdila. Všichni věděli, když pan Babiš kandidoval, co vlastní, jaký má majetek, kolik platí daní. Dostal osmnáct tisíc preferenčních hlasů, byl řádně zvolen.Jaroslav Faltýnek

Při posledním hlasování podpořilo zákon 137 poslanců, včetně těch za KDU-ČSL. Podle Miholy křesťanští demokraté podpoří zákon i s pozměňovacími návrhy senátorů. „Jde o vládní návrh a my podporujeme principy, které zastupuje,” říká. Zákon v současné podobě zakazuje vlastnit média nejen členům vlády, ale i řadě dalších veřejných funkcionářů. K tomu Mihola říká, že je nutné tuto část prozkoumat, v případě, že by byla evidentně potřeba oprava, je podle něj možnost návrh opravit rychlou novelizací. „Ale nepředbíhal bych. Navíc by šlo o opravu jednoho řádku, neohrozí to zákon jako celek,” myslí si.

Změna pravidel

Faltýnek mu oponuje, podle něj už nejde o vládní návrh. „Stal se z toho zákon proti jednomu člověku, což už spousta poslanců uznala. My pro současnou verzi nemůžeme hlasovat.” Podle něj poslanci v kuloárech mluví o tom, že jde o zákon zaměřený proti Babišovi. „V koalici byla od začátku debata taková, že by měl zákon platit až pro nové ministry, ale pozměňovací návrhy jsou o tom, že ten zákon začíná platit hned. Tím mění pravidla pro stávajícího ministra. Bude platit i pro další zvolené politiky, ale primárně jde proti panu Babišovi. Změna pravidel se nám zdá protiústavní a budeme chtít podat ústavní stížnost na tento zákon,” říká Faltýnek.

Elementární slušnost

Často diskutovaný fakt, že se dá zákon lehce obejít, nepovažuje Mihola za směrodatný. „Mnoho zákonů se dá nějak obejít, ale měli bychom opustit takovéto myšlení, že jsou tu zákony proto, aby se obcházely. Věřím, že funguje nějaká elemantární slušnost, etické zásady a podobně,” vysvětluje. Proč nepodpořila KDU-ČSL opatření, které by znemožnilo převést firmy na blízké osoby nebo do podílových fondů? „Komunikace kolem celého návrhu je velmi složitá, otázek k diskuzi bylo mnoho, některé zůstaly. U spousty složitých zákonů dochází k pozdějšímu vyhodnocení, novelizaci a doplnění. Já bych to neměl za ztracenou věc,” myslí si Mihola.

Podle Faltýnka se schválením zákona sníží počet konkurentů usilujících o veřejné zakázky a výsledkem bude vyšší cena, aby o ně usiloval ministr je podle něj v pořádku. „Jak může něco ovlivnit, když se soutěží na cenu, že majitelem je ministr nebo hejtman? Když rozhoduje nejnižší cena, nevím, jak by to šlo ovlivnit,” věří Faltýnek.

autoři: msp , vis
Spustit audio