Filip Jánský: Nebeští jezdci

3. listopad 2017

Román Filipa Jánského Nebeští jezdci vyšel poprvé v roce 1964, dočkal se překladu do pěti jazyků a krátce nato i zdařilé filmové podoby (režie Jindřich Polák, premiéra 28. října 1968). Není divu, vždyť jde o výjimečný a silný příběh, který je navíc bravurní uměleckou výpovědí.

Filip Jánský (vlastním jménem Richard Husmann) se v mnohém opírá o vlastní zkušenost. V době druhé světové války byl mimo jiné i palubním střelcem ve službách britské RAF – stejně jako hrdina příběhu tedy sdílel nelehký osud nebeských jezdců.

Richard Husman se narodil 4. září 1922, v sedmnácti se stal příslušníkem cizinecké legie a krátce nato členem československého vojska ve Francii. O rok později už létal nad Německem v britském bombardovacím wellingtonu – v zadní věži „kryl kamarádům záda“. Zažívá osm nouzových přistání, je dvakrát raněn, na kontě má připsány dva sestřely nepřátelských letounů.

Když válka skončila, bylo mu dvaadvacet. V poválečných padesátých letech sdílel osudy mnohých bývalých pilotů RAF. O vděku nemohlo být ani řeči. V té době bychom ho zastihli mezi kopáči na různých stavbách. Teprve mnohem později mohl začít psát, publikovat a překládat.

Na společné fotografii střeleckého kurzu z roku 1940 snad není tvář, nad níž by nebyl křížek. Richard Husmann na své kamarády – spolubojovníky nikdy nezapomněl, pro ně psal své Nebeské jezdce. Do předmluvy prvního vydání vepsal: „Nejsem spisovatel. Chtěl jsem jenom říct, že za války to letci lehké neměli. A to je tak asi všechno.“

S knihou Nebeští jezdci se nyní můžeme pravidelně setkávat v cyklu Radiokniha – od neděle 29. října ve 23:33 hodin. Účinkuje David Novotný v režii Luboše Koníře, natočilo českobudějovické studio Českého rozhlasu.

autor: Lubomír Koníř
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.