Filipínská stopa střelce z Las Vegas. Inspiroval se zřejmě útokem na kasino v Manile

6. říjen 2017

Motiv pachatele masakru v Las Vegas, při kterém zemřelo osmapadesát lidí, stále zůstává záhadou. Podle vyšetřovatelů se na vraždění pečlivě připravoval, nejsou ale důkazy, že by mu někdo pomáhal ani o napojení na teroristy. Policii nepomohla ani výpověď vrahovy přítelkyně Marilou Danleyové. V době útoku totiž byla u příbuzných na Filipínách, kam jí koupil letenku právě Stepen Paddock. V tamní metropoli Manile počátkem června došlo ke krveprolití, které mělo v řadě ohledů podobné rysy jako to v Las Vegas.

V obou případech byl pachatelem útoku bývalý účetní se závislostí na hazardu. Jessie Javier Carlos o půlnoci 1. června vystoupil z taxíku u zábavního a hotelového komplexu Resorts World u mezinárodního letiště v Manile. Na hlavě měl kuklu, v rukou poloautomatickou puškou Bushmaster a kanystr benzínu.

Po vstupu do kasina začal střílet do vzduchu, čímž vyvolal paniku. Následně polil benzínem a zapálil stoly, na kterých se hrál poker, a sedačky u výherních automatů. Poté se vloupal se do místnosti s žetony, kterých si nabral za sto milionů pesos, tedy asi čtyřicet milionů korun.

Pak přešel na požární schodiště, protože hernu zachvátily plameny a zaplnil dým, který zabil sedmatřicet lidí. „Žádná z obětí nebyla zastřelena, všechny se udusily,“ přibližuje editor Českého rozhlasu Plus Pavel Vondra. Na místo mezitím dorazily zásahové jednotky. Carlos po nich několikrát vystřelil a utekl do pokoje v pátém patře, kde spáchal sebevraždu v hořící posteli.

Nepodceňujme vliv islamistů

O motivu útočníka se dodnes vedou spory. Jen pár minut po prvních výstřelech ale soukromá zpravodajská agentura zachytila komunikaci filipínského operativce Islámského státu, který hlásil, že v Manile udeřili osamělí bojovníci napojení na teroristickou organizaci.

Logo

Policie tvrzení islamistů odmítla, podle ní měl čin zadluženého gamblera loupežný motiv a argumentovala tím, že na nikoho nestřílel. Islámský stát se přihlásil i k útočníkovi v Las Vegas, v obou případech tvrdil, že pachatelé před útokem konvertovali k islámu.

Paddock prý měl přijmout jméno Abu Abdul Bar al-Amriki, FBI ale tvrzení rychle odmítla. Nic prý nenasvědčuje tomu, že by byl ve spojení s mezinárodními teroristy. Podle některých expertů podobná nepodložená tvrzní svědčí o rostoucím zoufalství Islámského státu, který v Iráku a v Sýrii rychle ztrácí území.

Islámský stát se snaží propagandisticky využít každou trochu vhodnou příležitost. Nelze nad tím ale jen mávnout rukou, k radikalizaci jedinců dochází, navíc často zcela nepozorovaně. V případě filipínského útoku je řada odborníků přesvědčena, že islamisté nějakou roli hráli.

„Úřady by to neměly podceňovat, protože se jim to může vrátit. Filipínská armáda se mimochodem už 137 dní snaží dobýt město Marawi, kterého se zmocnili islamisté. A s každým dalším dnem si připisují propagandistické body,“ uzavírá Vondra.

autor: pav
Spustit audio