Fotbalový zápas není autorské dílo, říká právník UPC. Demagogie, odporuje zástupce O2

10. srpen 2016

Ústavní soud řeší spor o vysílání fotbalové Ligy mistrů. Společnost UPC totiž nesouhlasí s předběžným opatřením Městského soudu v Praze, podle kterého kabelové a satelitní firmy nesmějí v Česku vysílat zápasy Ligy prostřednictvím zahraničních kanálů. Soud rozhodl o zákazu přenosů na podnět společnosti O2.

Žijeme v době, kdy se vše šíří globálně. Nelze tedy vymáhání regionálních práv chápat jako anachronismus? „Je to obvyklý argument, už jsme ho slyšeli, ale za vzletné fráze o svobodě pohybu, zboží a čehokoliv se dá skrýt ledasco. – Opomíjí se důležitý detail: ta práva má naše společnost a UPC do nich zasahuje, na tom nemění nic ani volný trh, takže to rozhodně není anachronismus,“ říká Michal Krejčík z právního oddělení společnosti O2.


Ve sporu o vysílací práva na fotbalovou Ligu mistrů rozhodl Ústavní soud v neprospěch společnosti UPC. Ta si stěžovala na předběžné opatření Městského soudu v Praze, podle kterého poskytovatelé kabelových a satelitních stanic nesmějí v Česku vysílat zápasy Ligy mistrů. Více informací ZDE.

Jiří Matzner, právní zástupce společnosti UPC, ale nesouhlasí. „Tvrdit, že regionalismus je něco, co má budoucnost v rámci jednotné Evropy, to si nemyslím. – Je potřeba zdůraznit, že UPC nic nevysílá. UPC přenáší vysílání programů jiných televizí a ze zákona je povinná tyto pořady přenášet tak, jak jsou vysílány těmi zdrojovými televizemi.“

Matzner dodal, že nevidí důvod, proč by měl být nějaký pořad blokován. „Champions League nemá žádná autorská práva ve smyslu autorského díla, je tu tvrzené právo k přenosu nikoliv autorského díla, ale toho televizního pořadu, což si myslím, že je něco jiného, než autorská práva k autorskému dílu. Fotbalový zápas není autorské dílo, to už bylo rozhodnuto dříve,“ vysvětluje svůj postoj Jiří Matzner.

Michal Krejčík oponuje: „My jsme si práva koupili od UEFA, je možné si to ověřit. Ta argumentace směřuje k destrukci jakýchkoliv práv – nemyslíme autorských, ale těch dalších práv, které má na mysli autorský zákon, souvisejících s právem autorským. UPC nemá práva k šíření Champions League ani přímo, ani prostřednictvím slovenské televize. – Tohle je pouze prázdná demagogie.“

autoři: vlk , jpr
Spustit audio