Podívejte se na novoroční glosu Jiřího Drahoše

13. leden 2018

V úterý 2. ledna jsme na Českého rozhlase Plus vysílali glosy osmi kandidátů na prezidenta, Miloš Zeman ji sepsat a nahrát odmítl. Podívejte se na glosu Jiřího Drahoše, který skončil v prvním kole prezidentských voleb na druhém místě, její text najdete níže.

Od roku 1918 jsme nikdy nebyli tak dlouho svobodní, jako jsme nyní po roce 1989. Vrcholným projevem naší nové demokracie jsou volby. V nich se každý z nás může rozhodnout, komu dá svůj hlas. Ten je v demokracii naším výsostným osobním právem. Zdá se být právem nicotným, ale je to přesně naopak. Z jednotlivých hlasů se tvoří naše zastoupení v parlamentu a poté i ve vládě. A stejně tak jenom z jednotlivých hlasů si brzy zvolíme i hlavu státu.

Bude to teprve druhá přímá volba prezidenta v našich dějinách. Při té první to vypadalo, jako by u nás žily dvě velké skupiny lidí, které si navzájem nerozumí a každá si přeje něco jiného. Miloš Zeman sice slíbil, že bude prezidentem dolních 10 milionů, ale svůj slib bohužel nesplnil. A co vlastně jeho účinkování na Hradě doopravdy zemi přineslo? Sjednocení pod prezidentskou standartou to rozhodně nebylo.

Naši skuteční spojenci se mu vesměs raději vyhýbali a ti druzí, kterým pochleboval, v nás viděli jen snadnou kořist pro svoje zájmy. Ano, zaslouží uznání za svoje časté kontakty s občany po celé zemi. Ale kromě toho – ruku na srdce – těch pár stárnoucích bonmotů, to strašení problémy namísto jejich řešení a pražská Slavie v rukou Číňanů – nečekali i mnozí jeho voliči trochu více?

Prezident Zeman se rozhodl kandidovat podruhé. Máme tak právo i odpovědnost vyjádřit svůj názor na jeho prezidentství ve volbách. Moje odpovědnost jako kandidáta je nabídnout vám, českým občanům, více, než může dát on.

Především budu opravdu hájit zájmy všech občanů naší země bez rozdílu. Chci ukázat, že obě pomyslné poloviny našeho národa mohou mít v čele jednoho reprezentanta, kterého budou moci uznávat za svého. Nebudu nadržovat kamarádům, budu naslouchat všem a svoje rozhodnutí budu činit ve prospěch celku. Budu mít na zřeteli zájmy slabších, neboť ne každý se stejnou měrou může těšit z úspěchů nové doby.

Přeji si silnou Českou republiku v silné Evropě. Naše země má svoji váhu a měla by ji konečně uplatnit. Budu chránit ústavní pořádek a demokracii před všemi riziky, která na nás dnes číhají. Bude to hodně práce, ale jak říká jedno prastaré přísloví – „začít stačí“.

Chci vidět Českou republiku jako moderní a bezpečný stát, jehož občané se nemusí bát budoucnosti. A chci toho dosáhnout díky svým zkušenostem i energii. A především díky vaší podpoře. Díky každému jednotlivému hlasu, díky každému z vás. Pojďme společně budovat novou republiku.

autor: Jiří Drahoš
Spustit audio