Glosa Jiřího Hynka

2. leden 2018

Každému z nás leží na srdci budoucnost našich rodin. Na ty myslíme dnes a denně. Aby naše děti žily v bezpečí, prosperitě a ve svobodě. Měly dobré vzdělání, pak dobrou práci a nakonec klidné stáří. Aby mohly svůj život prožít v respektované, bohaté a bezpečné zemi.

Svou zem tvoříme každý jeden z nás. Hledejme, co nás spojuje, naslouchejme jeden druhému a nekopejme příkopy, které se nedají překlenout. Jsme občany jednoho státu. Máme různé názory, různé zájmy, ale jsou principy, které nás spojují. Všichni chceme dobrou budoucnost pro sebe, své děti a pro svou zemi. O to se však musí postarat každý z nás svým vlastním přičiněním.

Chci být prezidentem hrdého a sebevědomého národa. Národa, jehož občané se nebudou muset bát o bezpečnost svých rodin a budoucnost svých dětí. Národa, který nemusí ohýbat hřbet ani před nepřáteli, ani před spojenci.

Chci mluvit jasně a srozumitelně vůči vám doma i vůči zahraničním partnerům. Ti musí vědět, že jsme suverénní zemí, která jasně formuluje své postoje a prosazuje své zájmy. Pokud někdo říká něco jiného doma a něco jiného ve světě, je to to nejhorší, co lze v mezinárodních vztazích udělat. Jsme pak nečitelní a vlastně směšní.

O našich záležitostech musíme rozhodovat my sami a nikdo jiný. Je třeba s partnery diskutovat a hledat společná řešení, ale taková, která nebudou na úkor našich vlastních národních zájmů.

Evropská unie musí být společenstvím suverénních států, nikoliv diktaturou úředníků z Bruselu. Moje první zahraniční cesta tak povede do Bruselu, abych panu Junckerovi vysvětlil, že on a evropští úředníci jsou pouze správci evropského domu, a ne našimi vládci.

Spolu s Visegrádskou čtyřkou a dalšími zeměmi budu prosazovat takové kroky, které Evropskou unii udrží pohromadě. Její možný rozpad totiž ohrožuje naši ekonomiku a bezpečnost a já se tvrdých jednání nebojím. Chceme být součástí společenství suverénních států a ne beztvaré byrokratické struktury, která se snaží sešněrovat všechny aspekty našich životů.

Doma budu vetovat zákony, které by šikanovaly poctivé a pracovité občany. Stát tu musí být pro lidi, ne proti nim.

Postarám se o to, aby naše armáda byla vždy schopná ubránit nás, svobodu a demokracii před jakýmkoliv nepřítelem. Budu zodpovědně a aktivně plnit úlohu vrchního velitele ozbrojených sil.

Ekonomickou diplomacií prosadím český průmysl v zahraničí, budu bojovat za zájmy českých firem a udělám vše pro to, abychom byli bohatým národem, a ne levnou montovnou.

Pevně věřím, že budu silným prezidentem, který obstojí i v těžkých časech. Nejsem zbabělec, před problémy neutíkám a nikdy vás nezradím.

autor: Jiří Hynek
Spustit audio