Glosa Mirka Topolánka

2. leden 2018

Máme za sebou velmi úspěšný rok. Ekonomika rostla tempem přes 4 %. Dále klesala nezaměstnanost, která je nejnižší v celé EU. Opět se dařilo i českým exportérům.

Toto jsou důvody k optimismu a naději do budoucna. Důvody, aby Češi, Moravané a Slezané věřili sami v sebe. Přesto nemůžeme být úplně spokojeni. Úspěch ekonomiky nebyl úspěchem vlády a nepromítl se do životní úrovně lidí.

Lidé také nevěří ve svůj stát, který je šikanuje a omezuje jejich svobodu. Lidé se necítí bezpečně. Chci to změnit. Za svobodu se musí bojovat a Evropa musí bránit svoje hranice. Případně my musíme bránit ty naše. Musíme chránit bezpečí našich lidí před masovou migrací a terorismem. Před zavedením trvalých a povinných kvót pro přerozdělování běženců. Bránit bezpečí znamená posílit českou armádu a policii, zlepšit spolupráci tajných služeb v boji proti terorismu, a ne proti vlastním občanům.

Chránit svobodu znamená bojovat proti tomu, aby stát šikanoval jakoukoli skupinu obyvatel. Budu stát vždy na straně slabších proti silnějším. Na straně ohrožených: dětí, nemocných, seniorů, živnostníků. Chci bránit vládu práva, spravedlnost a rovnost před zákonem. Chci, aby se růst ekonomiky promítl zaslouženě i do růstu mezd a penzí. Nedopustím omezování demokracie a občanských svobod. Chci zachovat západní orientaci České republiky.

Jsme národem pilných a šikovných lidí. Jsme hrdým a svobodný národem. Chci, aby naši lidé věřili sami v sebe. A aby věřili, že stát věří v ně a oni mohou důvěřovat jemu. Aby mohli důvěřovat, že stát chrání jejich bezpečí. Že jim dává svobodu aktivně konat a jít za svým štěstím. Že jim podá pomocnou ruku, pokud na této cestě upadnou. Že každému bude přát právo a spravedlnost.

Prezident může velmi silně ovlivnit společenskou atmosféru. Nejen díky svým kompetencím v zahraniční a bezpečnostní politice, v oblasti práva, či vůči vládě. I díky neformálnímu vlivu. Může působit na politiky, aby místo sporů a napadání řešili problémy lidí. Může dávat občanům víru a naději.

Potřebujeme na Hradě změnu. Potřebujeme energického a přitom zkušeného prezidenta. Prezidenta, který zachová naše ukotvení na Západě a zároveň bude účinně hájit české národní zájmy, který v EU bude umět jednat tvrdě, ale korektně a bude mít respekt evropských státníků. Prezidenta, který bude silnou protiváhou silnému premiérovi a zvládne mírnit politiky a vést je k dohodě ve prospěch občanů.

Na Hradě nemůže být ničí loutka, nemůže tam být Vítač ani Kývač. Vyberte si, je to na vás.

autor: Mirek Topolánek
Spustit audio