Glosa Petra Hanniga

2. leden 2018

Vládnout znamená sloužit. Český prezident nemá příliš mnoho možností vládnout. Má se však snažit o sjednocování slov a činů. Chci být garantem svobody slova. Před 28 lety jsme svobodu slova nadšeně vítali. Časem se však svoboda slova postupně oklešťuje a začínáme opět zvažovat, zda mluvit pravdu, či obecná klišé. Chci být prezidentem, který bude pravdu ctít.

Budu také upozorňovat na nebezpečí, která nám hrozí. V první řadě nesmíme dopustit, aby nám byli vnucováni migranti, kteří by mohli být bezpečnostním a zdravotním rizikem. Nesmíme dopustit, aby se do naší země dostal prostřednictvím vnucených počtů migrantů radikální islám, který je neslučitelný s kulturním dědictvím a sociálním uspořádání naší země.

Do našeho právního řádu by mělo být už konečně zavedeno obecné referendum, kterým by se naši občané mohli bránit proti násilí ve formě pokut za nepřijímání migrantů tím, že by odhlasovali vystoupení z Evropské unie.

Nemůžeme nečinně přihlížet demontáži naší suverenity. Bylo by to popření článku 1, odstavce jedna Ústavy České republiky, kde se praví, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický stát.

Někteří politici starých států Evropské unie se chovají k novým státům jako ke svým koloniím. Nové ujednání o přijímání migrantů Dublin 4 naprosto vylučuje jakoukoliv možnost si rozhodnout, koho přijmeme, aby v naší zemi žil. Toto ujednání je v naprostém rozporu s citovaným článkem naší ústavy.

Dále se bez diskuze s představiteli nových států EU, to jest i nás, Polska, Maďarska a dalších, připravuje federalizace Evropy, kde by už vlády jednotlivých států neměly žádnou možnost mluvit do vlastních záležitostí. Před 28 lety jsme se radovali ze svobody, máme ji teď opět ztratit?

Jsem zásadně proti přijetí eura. Znehodnotí důchody, platy a úspory a ekonomicky nic nepřináší. Ba právě naopak, budeme ručit za dluhy Řecka a dalších států jižního křídla Evropy. A hlavně, vlastní měna je svým způsobem zárukou samostatnosti státu.

Jako prezident nesouhlasím také s experimenty, jako je inkluze. Škodí jak většině ve třídě, tak i onomu postiženému dítěti, které bude vždy pozadu. Máme přece skvělé speciální školy, které dávají mentálně postiženým dětem možnost být mezi svými a zažívat pocit úspěchu. Bylo nám toho za poslední roky vnuceno mnoho, co v podstatě škodí zdravému vývoji celé naší společnosti.

Vraťme se k osvědčeným věcem. Svým vystupováním budu navazovat na ty nejlepší tradice našich prezidentů, především zakladatele moderního státu Tomáše Masaryka. A hlavně budu prosazovat myšlenku, že nejsme malí, že budeme tak velcí, jak velcí se budeme cítit. Máme bohatou historii, na kterou můžeme navazovat. Buďme sebevědomí. Buďme hrdí.

autor: Petr Hannig
Spustit audio