Hroby významných osobností nejčastěji adoptují obyčejní lidé, říká koordinátorka projektu

2. listopad 2017

Koupit si hrob není zrovna levná záležitost, a proto mnozí stále častěji volí rozptyl popela. Přesto existují lidé, kteří investují do hrobového místa, ačkoli vědí, že do něj nakonec sami pohřbeni být nemohou. Adoptovali totiž hrob významné osobnosti a tím jej zachránili i pro ostatní.

Koordinátorka projektu Adopce hrobů Oldřiška Dvořáčková říká, že do projektu je zařazeno asi 360 hrobů, z toho 130 už je za čtyři roky fungování projektu adoptovaných – jedním z nich je třeba hrob Karla Jaromíra Erbena.

Každý, kdo přijde k adoptovanému hrobu, si může přečíst jména lidí, kteří se na jeho záchraně podílejí. Podle Dvořáčkové tvoří osmdesát procent zájemců o adopci hrobu obyčejní lidé, kteří mají vztah k dané osobnosti nebo jejímu dílu.

Zapojují se ale i rodné obce a různé instituce, jako například Klub českých turistů, který se už tři roky stará o hrob svého někdejšího předsedy Josefa Brože.

Průvodce po hrobech velikánů

Tafofilie – to je odborný název pro lidi, kteří se rádi procházejí po hřbitovech a prohlížejí si náhrobky. Jednak je to uklidňující, ale zároveň to může být i poučné, protože prakticky na každém větším hřbitově najdeme hrob nějaké zajímavé osobnosti.

Zvláště pokud máte po ruce knihu Malý průvodce po hrobech velkých. Její autor Miloš Dvořák připravuje už její třetí díl. Zájem o hroby slavných je podle jeho názoru ve společnosti proto, že si lidé začínají uvědomovat, že by se měli vracet k minulosti a k lidem, kteří přinášeli naší zemi radost i poučení.

autoři: bur , evk
Spustit audio