Hubbleův teleskop čeká další „pětiletka“

1. červenec 2016

Hubbleův teleskop bude ještě dalších pět let pokračovat ve snímání vesmíru. Největší vesmírný dalekohled světa měl po více než čtvrtstoletí už skončit svou misi, ale NASA prodloužila jeho působení. Co rozhodlo o tom, že Hubbleův teleskop bude ve vesmíru dál pracovat?

Rozhodl jeho dobrý stav. Připomeňme, že Hubbleův teleskop je ve vesmíru už od 24. dubna 1990, tedy více než 26 let. Za tu dobu byl pětkrát servisován, mnohé z dílů byly vyměněny, a protože ta poslední oprava v roce 2009 dostala Hubbleův teleskop do výborného stavu, pak americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku rozhodl, že není důvod jeho práci končit.

Působení až do roku 2021

Nová smlouva se Space Telescope Science Institute v Baltimoru o provádění operací pro vědu startuje dnes a končit má 30. června 2021. A podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře je to vynikající zpráva nejen pro astrofyziky, ale i pro obyčejné lidi: „Protože přístroj, který přinesl doslova revoluci do astronomie, bude podle mého soudu mít v historii lidského poznání své trvalé místo a bez něho bychom zdaleka nevěděli o okolním vesmíru tolik, jako víme teď.“

Největší ze soustavy jeho hyperbolických zrcadel má v průměru 240 centimetrů a jeho leštění do správného tvaru trvalo skoro dva roky. A protože pozoruje okolí nejen ve spektru viditelného světla, ale také v oblasti ultrafialového záření, je toto zrcadlo vyleštěné s rozlišením jedna šedesátipětina vlnové délky viditelného světla, což je asi 10 nanometrů. Běžné dalekohledy mají leštění na asi desetinu vlnové délky.

Hubbleův teleskop

A Jan Kolář přibližuje další jedinečnost Hubbleova teleskopu: „Obíhá ve výšce přes 500 kilometrů. To je vysoko nad hranicemi atmosféry, takže jeho pozorování není zatíženo mihotáním a rozmazáváním světelného paprsku, který sem přichází z dalekého vesmíru. Také má velké zvětšení, takže dokáže rozlišit a rozpoznat malé objekty na velkou vzdálenost – jako kdybyste z domova mohli pozorovat mouchu, která létá u polárního kruhu.“

Sonda Juno se přiblíží k Jupiteru

Žádost o výzkumný projekt na Hubbleově teleskopu může podat prakticky každý astrofyzik světa, zájem přesahuje až devětkrát reálné možnosti. Ale na druhou stranu, prakticky jakékoli měření a bádání podle Jana Koláře přineslo vedle neopakovatelných fotografií i zajímavé až nečekané výsledky.

NASA se teď připravuje i na další zásadní projekt. V pondělí se sonda Juno po pětiletém letu má přiblížit k Jupiteru na nejbližší vzdálenost, na jakou se kdy nějaký pozemský přístroj dostal. Na Českém rozhlase Plus to samozřejmě budeme sledovat.

autoři: evk , msp
Spustit audio