I když konflikt v syrské Ghútě skončí, může se podobná krize objevit brzy jinde, říká expert

26. únor 2018

Pět set obětí, z nichž je nejméně stovka dětí, je výsledek týdenního intenzivního bombardování v Sýrii. Režim Bašára Asada se snaží dobýt povstaleckou enklávu východně od Damašku. Podle odhadů v ní žije 400 tisíc lidí. Útoky armáda nezastavila ani po víkendové rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Mezinárodní společenství v ní požaduje třicetidenní klid zbraní za účelem dodávek humanitární pomoci.

Podle blízkovýchodního zpravodaje Štěpána Macháčka je nyní intenzita útoků ze strany syrské armády nižší. „Po přijetí rezoluce se snížila oproti předchozímu týdnu, ale boje tu stále pokračují - jak útoky syrských letadel a vrtulníků, tak i pozemní ofenziva. V jedné části východní Ghúty syrská armáda, případně provládní jednotky, zahájily invazi do povstalecké enklávy,” říká.

Syrský režim se i přes rezoluci OSN netají tím, že bude bojovat dál. „Tvrdí, že rezoluce OSN neexistuje, syrský režim ji bude respektovat, ale jsou z ní zároveň vyjmuté některé teroristické skupiny. Jmenuje především organizaci Islámský stát a skupiny napojené na Al-Káidu. Proti těmto skupinám chce režim bojovat, protože jsou podle něj zastoupeny ve východní Ghútě,” vysvětluje zpravodaj.

Kámen úrazu


Kvůli zásahům Ruska se schválení té rezoluce oddalovalo. Břetislav Tureček

Rezoluce OSN boje v Sýrii nezastavila. Podle Břetislava Turečka, který působí jako vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha, má na tamní situaci vliv hlavně Rusko a Írán, kteří stojí za syrskou vládou.

„Každý z trochu jiných důvodů a jinou měrou. V tuto chvíli se dá jen spekulovat, do jaké míry se na bombardování východní Ghúty podílejí ruské vzdušné síly, které v Sýrii jsou. O tom se moc nemluví,” říká.

„Írán v tuto chvíli v Radě bezpečnosti není, vliv má proto hlavně Rusko. Kvůli zásahům Ruska se schválení té rezoluce oddalovalo, došlo k němu až konečně minulý týden v sobotu. Rusové měli výhrady k původnímu znění, jak ho navrhovalo Švédsko a Kuvajt. Snažili se z rezoluce vyjmout jednak zmínku o okamžitém příměří a šlo jim také o to, aby byla jasně zakotveno, že se příměří netýká teroristických skupin. To je právě kámen úrazu,” tvrdí Turček.

„Rezoluce skutečně umožňuje pokračování bojů proti teroristům. Damašek to teď vztahuje na celé území, na všechny povstalce. Západ chce aby boje úplně ustaly,” shrnuje expert.

Ruská intervence v Sýrii

Ghúta a Idlib

Válečné konflikty v Sýrii probíhají již velmi dlouho. Dá se očekávat, že se v momentě, kdy skončí boje ve východní Ghútě, objeví nové bojiště?

„Jedno ohnisko je Ghúta, druhé je provincie Idlib. Obojí to jsou takzvané deeskalační zóny, na kterých se loni dohodlo Rusko, Írán a Turecko. Součástí pobojového uspořádání je i evakuace bojovníků, teroristů a jejich rodin někam jinam. Někam jinam je Idlib, kde dnes máme asi největší koncentraci povstalců. I když dnes skončí ve východní Ghútě boje a dostanou se tam humanitární konvoje, tak to vůbec neznamená, že někde jinde nevyskočí podobná krize,” vysvětluje Tureček.

autor: bum
Spustit audio