I zvířata jsou alergická na jídlo. O život jim usilují buráky, sója nebo lepek

I zvířata trpí alergiemi na jídlo, stejně jako lidé. Potýká se s nimi až 35 % savců - Foto:  Yukari*,  CC BY-SA 2.0

I zvířata trpí alergiemi na jídlo, stejně jako lidé. Potýká se s nimi až 35 % savcůFoto:  Yukari*, CC BY-SA 2.0

Oteklý jazyk, vyrážka, střevní potíže nebo astmatický záchvat. To všechno můžou být příznaky alergických reakcí nebo intolerance na určité druhy potravin. Netrpí jimi jen lidé, ale také zvířata. A podle vědců z Univerzity veterinární medicíny ve Vídni mohou mít lidské alergie na jídlo s těmi zvířecími společného dokonce víc, než se myslelo.

Alergie na jídlo se týkají se především savců, kteří se s nimi potýkají překvapivě stejně často jako lidé. Třicet až pětatřicet procent populace savců může mít nějakou alergii na jídlo, jak potvrdili vídeňští vědci, kteří se právě na srovnání lidských a zvířecích alergii zaměřili. 

A proč jsou problémy s alergiemi souzené právě nám, savcům? Protože pouze savci produkují látku zvanou imunoglobulin E, která je za vznik alergií zodpovědná. Chovatelé psů a koček už se možná u svých čtyřnohých přátel s nějakou alergií setkali. Trpět jí může ale třeba i kůň, jak přibližuje veterinář Milan Šťourač. 

Stejně jako u lidí, i u zvířat se dá alergie léčit. Nejlepší je podle odborníků se alergenům pokud možno vyhnout. Pomoci mohou také léky a do popředí se ale podle veterináře Milana Šťourače dostává třeba i alternativní medicína v podobě akupunktury nebo bylinek.

„Mohou mít alergickou reakci, zvlášť na některé rostliny, pokud se jim je podaří spást. Setkáváme se tam se stejnými problémy, především kožními, ale u koní bývají i dechové potíže.“  

Nejčastější alergeny? Stejné jako u lidí 

K nejčastějším alergenům, podobně jako u lidí, patří například buráky, sója, ořechy, ryby, ale i další druhy masa, nebo třeba vejce. A pak také v současnosti tolik diskutovaný lepek. 

„Na lepek je výrazná alergie. Jeden piškot dokáže psa zalergizovat tak, že je ochoten se vyškrábat ze světa. Dnes známe všechny ty průmyslové granule pro alergiky, které jsou označované jako grain free, čili bezobilné,“ říká veterinář Milan Šťourač. 

Lékařské testy na zjištění alergenů jsou u zvířat podobné, jako u lidí - Foto: Olga Štrejbarová

Lékařské testy na zjištění alergenů jsou u zvířat podobné, jako u lidíFoto: Olga Štrejbarová

Všechny zmíněné potraviny můžou u lidí způsobit až velmi vážnou alergickou reakci, tzv. anafylaktický šok. U zvířat jsou extrémní projevy alergie spíše výjimkou, ale jinak jejich tělo reaguje podobně jako lidské. Můžou se objevit potíže se zažíváním, dýcháním a k vůbec nejčastějším reakcím patří podle veterináře Milana Šťourače svědění. 

Za alergie zvířat mohou lidé 

Informace o zvířecích alergiích sice veterináři mají, ale podle rakouských odborníků u zvířecích pacientů není tak dobrá diagnostika a často se nedaří identifikovat alergen, tedy molekulu, která alergii vyvolává, a to i přesto, že zvířat s alergiemi přibývá. 

I u zvířat se dělají testy na alergii, kdy se do podkoží napíchají alergeny a sleduje se reakce těla. Podle vídeňských odborníků ale nejsou spouštěcí mechanismy u zvířat dostatečně prozkoumány, a to mimo jiné proto, že testovací látky nejsou mnohdy vůbec k dispozici. 

Nárůst alergií u zvířat je spojený s námi lidmi a s prostředím, ve které žijeme a které nejen pro nás, ale i pro zvířata vytváříme. Jak potvrzuje i Milan Šťourač, v současném světě jsme doslova obklopeni chemií, což se samozřejmě týká i jídla. A ne každý chovatel je ochotný obětovat peníze za drahé, ale kvalitní krmivo. 

Chemické látky se ale pochopitelně dostávají i do životního prostředí mimo města. A v neposlední řadě hraje podle Šťourače svou roli i dědičnost. 

Pořad: Dnešní Plus  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: denně  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Twitter

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace