Ig Nobelovky: Muž, který žil jako koza a čůrání psů. Češi mezi těmito (ne)vážnými výzkumy bodují také

23. září 2016

V USA se rozdávaly Ig Nobel, tedy nevážné Nobelovy ceny. Jsou ale opravdu jen úsměvné? Jak jsou vnímány ve světě vědy? O tom si povídáme s jedním z českých držitelů této ceny, profesorem Hynkem Burdou.

Podle pořadatelů je to cena za objevy, které nás mají nejdříve rozesmát a poté donutit k zamyšlení. Z Čechů získal toto ocenění například profesor Flegr, kterého můžete potkat na Vědecké roadshow Českého rozhlasu Plus.

Dalším, kdo cenu získal před dvěma lety, je profesor Hynek Burda. Konkrétně za výsledky výzkumu, který odhalil, že pes se při močení staví tak, aby osa jeho těla směřovala podle siločár magnetického pole vždy severojižním směrem.

Vy jste měl možnost zažít ten slavnostní večer, jaké to bylo? Jde spíše o recesi anebo je to myšleno seriózně?

„Schází se tam spousta pravých držitelů Nobelovy ceny. Byla to takové recese, přesto je to velice vážné. Byl to nádherný zážitek. Druhý den následují přednášky Massachusetts Institute of Technology a to už je vážná věda,“ říká profesor.


Musíme si uvědomit, proč ten pes močí. Ono nejde o močení, ale značkování teritoria. Ten pes chce ten kámen najít ještě příští den. Musí si ho uložit do své tzv. kognitivní mapy. Je to jako když se chcete zorientovat v terénu – taky se musí točit, až tam mapa bude směřovat na sever.profesor Hynek Burda

V České republice udílí spolek Sysifos cenu Bludný balvan a to za pseudovědeckou činnost. V očích laické veřejnosti mohou Nobelovy nevážné ceny vypadat stejně. Je tam rozdíl? „Ono to původně začalo podobně jako ten Bludný balvan, ale už asi po dvou letech se ten status změnil a je to skutečně vážná záležitost a my se tím chlubíme a po návratu jsme byli přijati rektorem a v podstatě přišly gratulace i od vědeckých časopisů a podobně. Je to něco, co si člověk může napsat do životopisu.“

Skutečná Nobelova cena je na cestě

Tým na České zemědělské univerzitě získal mezinárodní ocenění před dvěma lety za výzkum, který řešil postavení těla psa při močení. Co to pro vás znamenalo ve vědeckém světě? Pohoršení anebo naopak prestiž?


Prof. RNDr. Hynek Burda, CSc. (*1952) vystudoval biologii (zoologii) na Přírodovědecké fakultě UK. Na Univerzitě Duisburg-Essen v Essenu vede katedru obecné zoologie a věnuje se zejména výzkumu biologie podzemních savců a smyslové ekologii.

„Je to skutečně vážná věc. Před rokem za objev kognitivního mapování byla udělena skutečná Nobelova cena.“ Přibližuje, že výzkum probíhal skutečně během venčení psů.

Jak Burda říká, stává se často, že objevy, které na začátku byly v kategorii úsměvných, se později staly základem nějakého seriózního vědeckého výzkumu, který přinesl nějaký důležitý poznatek. „Je takový třeba zajímavý výzkum, že tzv. tvarůžky lákají moskyty. Můžeme se tomu smát, ale dnes z toho jsou velmi užitečné pasti v Africe na malarické moskyty,“ uvádí příklad.

autor: bar
Spustit audio