Igor Lukeš: Trump se poprvé dívá tváří v tvář kruté realitě vítězství

9. listopad 2016

Profesor bostonské univerzity Igor Lukeš v jednom ze svých komentářů říkal, že prezidentské volby v USA budou nudné a bude to procházka americké rodiny po dobrém nedělním obědě. Mýlil se.

Podle Igora Lukeše je důležité uvědomit si, jaké změny tuto událost způsobily. „Myslím, že tohle způsobila situace, že část společnosti není schopná adekvátně fungovat v moderním světě.“

Trump se podle něho najednou objevuje jako rytíř na bílém koni a říká, že se o ně postará a zavede je zpátky do toho mýtického světa, kde bylo všechno srozumitelnější, pochopitelnější, všechno dávalo smysl a bylo to tak před 50 lety. V tomto směru ale Donald Trump svému slibu dostát nemůže.

„Jestliže Hillary Clintonová je teď jistě velice smutná, vsadil bych se, že Trump nijak nejásá, protože teď se poprvé dívá tváří v tvář kruté realitě, která znamená – ty teď z tohohle hotelového pokoje odejdeš a představíš se světu jako prezident USA, jako nejdůležitější člověk na téhle planetě, a máš k tomu kvalifikaci?“ myslí si Igor Lukeš a pokračuje:

„To jsou otázky, které, i kdyby nebyl nijak zvlášť inteligentní, si právě teď jistě klade. A vsadím se, že i tenhle člověk, který má monomaniakální představu o vlastní velikosti, teď možná začíná mít pochyby o tom, že tohle vítězství si skutečně přál, nebo dokonce i zasloužil,“ uzavírá profesor Igor Lukeš.

autoři: jap , jpr
Spustit audio