Integrace migrantů je výzvou hlavně pro základní a střední školství, tvrdí rektor Bek

23. listopad 2015

České plebejství má dvě tváře. Jedna je lokajská a hojí se na slabších, židech nebo uprchlících, druhá je svobodná a hrdá, vědomě připravena pomáhat slabším. Tento výrok zazněl včera na náhradních oslavách 17. listopadu, které uspořádali na Albertově studenti s podporou rektorů 15 vysokých škol, a zazněl z úst rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka.

„Nejvíc mě potěšilo, že setkání organizovali sami studenti, vše proběhlo v radostné atmosféře a bez policejní asistence,“ chválil v Dnešním Plusu akci pedagog.

Problémy, které podle rektora přináší současná imigrační krize, dopadnou více na školství základní nebo střední.

„Ta ponesou největší zátěž v případě nárůstu počtu imigrantů. Právě tady se musí odehrát klíčový proces integrace kulturní a jazykové,“ vysvětlil Bek.

Vysoké školy jsou na cizince mezi studenty zvyklé, dodal pedagog. I sama Masarykova univerzita zavedla stipendijní program pro studenty, kteří se rozhodli zapojit do humanitárních aktivit v zahraničí i u nás.

Podle Beka fenomén uprchlictví právem znepokojuje veřejnost. „Je to mediálně podáváno z různých úhlů pohledu a je dobře, když si studenti mohou osahat ten problém přímo,“ tvrdí Bek.

„Už jsme podpořili v prvních 8 studentských projektů. Polovina z nich se týkala aktuální uprchlické krize a polovina jiných humanitárních problémů, jako je obnova bydlení pro lidi postižené válkou na Ukrajině nebo projekty studentů medicíny v africké Ghaně.“

K financování používá univerzita dva zdroje. „Buď zcela legitimní univerzitní stipendijní fondy, které tvoří poplatky studentů, kteří překračují standardní dobu studia, nebo využíváme dary, které univerzita získává pro tento účel,“ upřesnil rektor.

Jsou i 26 let po revoluci studenti hybnou silou společnosti? „Mladí lidé budou jistě ovlivňovat podobu světa, do kterého vstupují, ale na druhé straně myslím, že tu výjimečnou roli sehrávají studenti jen tu a tam, tak jako v listopadu 1989.“

„Jsem moc rád, že řada našich studentů vnímá tradici 17. listopadu 1939 a 1989 jako něco hodně cenného a pozitivně se k tomu hlásí,“ konstatoval Mikuláš Bek.


autoři: rkr , oci
Spustit audio