Internet věcí přináší čtvrtou průmyslovou revoluci

7. červenec 2016

Bratislava v těchto dnech žije internetem věcí. Dnes a zítra se tam totiž setkávají odborníci a podnikatelé na konferenci a obchodním setkání IoT Expo.

Internet věcí ve stručnosti znamená, že pracovat na internetu, to znamená stahovat a posílat data, můžeme nejenom my živí uživatelé, ale i stroje a spotřebiče samy o sobě. Odborníci mluví o čtvrté průmyslové revoluci. A ta doba už nastává.

„Každý obráběcí stroj už je dneska vybaven kartou umožňující napojení na internet, vznikají samostatné sítě s jednoduchou komunikací, které sbírají data z distribuovaných čidel. Internet se propojuje s fyzickým světem velice rychle,“ říká profesor kybernetiky na ČVUT Vladimír Mařík.

Stroje budou pracovat samy

Nové je to, že stroje budou s daty pracovat samostatně, získávají určitou rozhodovací pravomoc. Uvedu příklad: v internetu věcí se propojí lednička, osobní váha, platební karta, kterou platím za potraviny, a chytré hodinky, samozřejmě také propojené s datovou sítí. Tyhle přístroje si sdílí informace, tedy data, a začnou mě upozorňovat, že bych měl upravit dietu a přidat procházky.

To bude realitou už v blízké budoucnosti. V principu je to jenom nějaké tělesné měření a strojová odpověď. A přesně na takovém principu funguje aplikace, která řídí jas obrazovky počítače tím, že pomocí kamery měří, jak často mrkáme, kterou vyvinul Andrej Fogelton, doktorand Slovenské technické univerzity.

Čtěte také

Ohrozí to lidskou práci?

Určitě ubude monotónní, mechanické, řekněme „nelidské“ práce. Na druhou stranu ale bude potřeba mnohem víc lidí, kteří budou automatům připravovat podmínky. Když se vrátíme zpět k aplikaci, která měří mrkání, tak program na začátku neví, kde hledat lidské oči, co je a co není mrknutí.

Logo

To všechno museli lidé mnohokrát odzkoušet v různých podmínkách. Odborníci proto poněkud brzdí obavy z masivního propouštění. Spíše mluví o změnách pracovní náplně a určitě nebude muset každý pět let studovat informační technologie, aby dosáhl na ta nová místa.

Rizika internetu

Na internetu není úplně bezpečno ani pro lidské uživatele. Jedna z otázek je, jestli se přístroje spolu vůbec domluví. Už teď máme na počítačích a mobilech různé operační systémy, různé verze programů a kvůli tomu občas komunikace vázne.

Standardizace ovšem znamená, že budou mít všichni stejná slabá místa a internetové záškodnictví už jsme zažili. Takže v průmyslu se s internetem věcí budeme určitě setkávat častěji, jenom ještě ne na životně důležitých místech.

autoři: Daniela Vrbová , mas
Spustit audio