Ivan Hoffman: Ficova koalice

16. březen 2016

Kdyby slovenští voliči věděli, jak s jejich kartami politici naloží, nejspíše by je rozdali jinak.

Rýsující se pravolevá koalice stran, které si zbyly, po odečtení těch, se kterými vládnout nelze, je od pohledu neuvěřitelná. Sociální demokracii dosavadního premiéra Roberta Fica ve vládě nedoplní pouze liberálové ze strany Síť, ale navíc Slovenská národní strana a maďarský Most.

Programové priority, na kterých se tyto čtyři strany domluvily, naznačují, že politici odložili emoce bokem a pragmaticky hledají kompromis. Mají k tomu alibi v podobě blížícího se slovenského předsednictví Evropské unii. Nesestavit vládu by byla mezinárodní ostuda.

Čtěte také

U širokých koalic je vždy otázkou jejich stabilita. Z osmi stran, které slovenští voliči poslali do parlamentu, skončí v opozici tři strany protestní a liberální strana nepředvídatelného liberála Sulíka, který před časem položil pravicovou vládu Ivety Radičové.

Tím vznikla situace, že se u jednoho stolu budou muset naučit sedět pravověrní Slováci a slovenští Maďaři. Zatímco ale v minulosti by to bylo nepředstavitelné, dnes jsou slovensko-maďarské vztahy vzhledem ke společným zájmům v rámci EU nadstandardně korektní, což se promítá i do vnitřní slovenské politiky.

Široká koalice určitě není proti mysli Robertu Ficovi, který je unaven vládou jedné strany, kdy se neměl na koho vymlouvat a nesl odpovědnost za všechno, co se nepodařilo.

Čtěte také

Pro stranu Síť, kterou na pravici favorizovaly průzkumy a která ztratila kvůli tomu, že se v kampani držela zpátky a nevyhranila se dostatečně proti Ficovi, bude účast ve vládě satisfakcí a příležitostí prokázat státnickou odpovědnost.

Koaliční námluvy na Slovensku jsou příležitostí být po bitvě generálem. Poctivé je ovšem říct, že to, čeho jsme nyní svědky, by před 14 dny nepředpověděl nikdo. Což je kouzlem demokracie. Co předpovědět těžké není, je vztah občanů k vládě, která se rýsuje. Samozřejmě jí budou spílat. Jako všem minulým a všem, co přijdou.

autor: iho
Spustit audio