Ivan Hoffman: Svobodný prezident?

27. duben 2016

Rakušané si prezidenta zvolí až ve druhém kole a do 22. května mají čas přemýšlet, zda má být hlava státu svobodná anebo zelená.

Aktuálně se tedy řeší, proč jsou kandidáti lidovců a sociálních demokratů, stran které, po desetiletí dominují rakouské politice, z kola ven. Hodně se zdůrazňuje, že to zmíněné strany přeháněly s dělením kořisti, a že když se nemohly u moci střídat, raději vládly společně, než by někoho třetího pustily ke korytu.

To by ovšem samo o sobě k volebnímu fiasku nestačilo, kdyby voliči neměli na výběr nějakou alternativu. Ke smůle rakouských lidovců a sociálních demokratů ovšem Rakušané mají na výběr Norberta Hofera, který je kandidátem stále oblíbenější Strany svobodných.

Čtěte také

Důvodem, proč Norbert Hofer v prvním kole získal 35 % hlasů, nebyla pouze protestní volba proti politickým dinosaurům. Vyhrál, protože lidem, kteří nejsou spokojení s tím, kam jejich země míří, nabídl zboží, po kterém je poptávka.

Hofer odmítá migrační politiku otevřených dveří, vystupuje proti diktátu Bruselu, odmítá dojednávanou obchodní dohodu mezi USA a Evropou, odmítá členství Turecka v Evropské unii a kritizuje protiruské sankce, jež má za škodlivé pro rakouskou ekonomiku. Není ani třeba křišťálové koule, aby bylo zřejmé, že s takto atraktivním portfoliem vyhrají Svobodní i volby parlamentní.

Čtěte také

Zda se Norbert Hofer stane prezidentem, závisí na tom, jestli ve druhém kole dojde na protestní volbu všech proti Svobodným. Pro ten případ má těžkého soupeře, neboť kandidát Zelených se vášnivým nepřátelstvím vůči Svobodným nijak netají. Pro Hofera ovšem hovoří skutečnost, že Svobodní jsou už tak dlouho nálepkováni coby pravicoví populisté či fašisté, že už je vůči tomu veřejnost docela imunní.

Podstatné je, že Hoferem nic nekončí, nýbrž začíná. Rakušanům dochází trpělivost a chtějí své Rakousko zpátky. Kdyby se cítili ohroženi ekonomicky, poptávali by levici. Kdyby je levice masakrovala daněmi, volili by konzervativce. Ke Svobodným se přiklánějí proto, že se obávají o národní identitu, které dávají přednost před evropanstvím. Dá se to odbýt nějakou nálepkou, ale takhle to zkrátka je. Hofer je logická volba.

autor: iho
Spustit audio