Izraelští vědci oznámili objev léku na HIV. Cesta k pacientům ale potrvá roky

11. listopad 2016

Izraelští vědci oznámili objev léku, který podle nich dokáže zničit virus HIV. Lék, který vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě nazvaly Gamorra, zničí podle jejich dosavadních testů virus HIV v těle pacienta s 97% účinností.

Funguje na základě specifické organické sloučeniny zvané peptid,což je třeba i inzulín nebo endorfin, a tento specifický peptid zde má tu funkci, že při vstupování viru HIV do hostitelské buňky způsobí, že se do ní nedostane jen pár kopií viru, ale daleko větší množství. Takový nápor buňka nevydrží, rozpadne se a virus se následně nedokáže množit.

„Na začátku replikačního cyklu, poté, co virus vnikne do cílové buňky, se podaří narušit proces dalšího množení viru a ten lék by fungoval pouze v době, kdy se virus v těle aktivně množí,“ vysvětluje vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala

A to je problém, protože krátce po nakažení obsadí virus řadu buněk, z nichž některé mohou být i tzv. paměťové. „Tam ten virus nemusí být aktivní po desítky let, čili může v těle přežít, a pokud ho nedokážeme probudit, tak by tento koncept léčby byl úplně neúčinný,“ dodává Machala. Virus může být podle něho v těle i 45 let.

Cesta izraelského léku k pacientům může ještě řadu let trvat a teď je na místě spíše zdrženlivost, protože klinický výzkum na větším množství lidských pacientů může přinést ještě celou řadu komplikací, a to třeba klidně až v cílové rovince, těsně před uvedením léku na trh.

autoři: jpr , ošv
Spustit audio