Jak rychle a levně postavit dům? S 3D tiskárnou je to možné za jediný den

7. březen 2017

Startup Apis Cor dokázal postavit dům z 3D tiskárny za pouhých 24 hodin. Stavba v přibližně kruhovém tvaru je celá z litého betonu a její cena nepřesahuje 10 tisíc dolarů. Tiskárna ale za den postaví jen základy a obvodové zdi.

Dům má předsíň, ložnici a kuchyni o celkové ploše necelých 38 metrů čtverečních. A ačkoliv výrobce na svém blogu uvedl, že cena zahrnuje jen postavení zdí, nikoliv okna, dveře a další vybavení, cena je to přesto příznivá.


3D tisk bude mít budoucnost, pokud ta budova nebude jen postavená z nějakých kvádrů a budou tam i organičtější prvky. Tam by byl 3D tisk neocenitelný.JOSEF PRŮŠA

Celá stavba má zaoblené a nijak složité tvary, což podle Josefa Průši ze společnosti Prusa Research není nic jedinečného. Samotný stroj pak spíš než jako běžná tiskárna vypadá jako malý jeřáb, který má na rameni injektážní zařízení, ze kterého teče beton.

Jestli se podobné stavby rozšíří záleží hlavně na tom, jestli se stroje naučí pracovat i s jiným materiálem, než je litý beton. Jak ale Průša dodává, pak už se asi bude jednat o roboty spíše než o tiskárny, jak je známe dnes.

A NASA dokonce experimentuje se zařízením, kterým by si kosmonauti sami mohli tisknout jídlo podle toho, na co mají zrovna chuť.

autoři: ono , per
Spustit audio