Jak se dělá islamistický militantní radikál?

24. listopad 2015

Co přivádí mladé lidi k násilí a příklonu k terorismu? Co donutí rodilého Evropana, občana stabilní a bohaté země jako je Francie nebo Belgie, aby se přidal k džihádistům, odjel do Sýrie nebo se nechal naverbovat teroristy?

„Na vině je v první řadě islamistická ideologie, která se šíří přes sociální sítě,“ uvedl v Dnešním Plusu analytik think-tanku Evropské hodnoty Jan Stehlík a autor odborné práce Příčiny radikalizace mezi muslimy v Evropě.

Podle něj je právě internet je pro šíření ideologie klíčový, další vliv může mít pocit osobní křivdy, případně odmítání hodnot západní společnosti, které urychlují proces radikalizace.

Zatímco dříve se radikalizace děla intenzivně přímo v mešitách, v posledních letech převládá internet.

„Důvody jsou dva: bezpečnostní složky už si na mešity posvítí, takže není jednoduché tam někoho naverbovat, a za druhé je internet jednodušší cesta. Často vidíme, jak normální muslimové, a ani to nemusí být muslimové, se přes internet dostanou k jedovaté ideologii militantního islamismu, a tu adoptují,“ popsal Stehlík.

Silným impulsem je také propagandou podporovaný pocit ohrožení muslimských zemí intervencí Západu.

„Zejména na Blízkém východě se organizace jako Islámský stát nebo Al-Kajda staví do role obránců islámu, a nabízí narativ toho, že brání globální muslimskou komunitu před nájezdy nevěřících, například invazí amerických vojáků v Iráku a podobně.“

Je nezbytné rozlišovat mezi islámem jako náboženstvím a islamismem jako extrémistickou a politickou ideologií, jež je založena na touze vnutit určitou interpretaci islámu společnosti, vysvětlil Stehlík.

O jakých počtech osob se v rámci Evropy můžeme bavit? „Přímo militantních islamistů bude několik tisíc, zatímco islamistů, kteří násilí odmítají, je o něco více. Počet zahraničních bojovníků, kteří utíkají z Evropy bojovat za Islámský stát a jiné organizace, se pohybuje v řádu 6 až 8 tisíc,“ tvrdí analytik.

Ten radí, aby se protiteroristické a protiradikalizační kampaně zaměřily na boj s islamistickou ideologií, protože to je místo, ze kterého vzniká radikalizace k militantnímu islamismu.

„Je také nezbytný společenský tlak, nejen ze strany nemuslimů, ale i ze strany umírněných muslimů, kteří mohou ve svých komunitách zatlačit na islamisty nebo osoby, náchylné k radikalizaci,“ doporučuje Jan Stehlík.

autoři: bur , oci
Spustit audio