Jak se nenechat napálit při povánočních slevách? Porovnávejte, radí mluvčí ČOI

27. prosinec 2017

Velké plakáty s nápisy výprodej nebo sleva a ceny snížené až o desítky procent. Tak to už od středy vypadá v obchodech po celém Česku. Prodejci začínají s povánočními výprodeji, které zpravidla potrvají až do prvního lednového týdne. Mezi obchodníky se ale najdou i tací, kteří zboží na chvíli zdraží a slevu počítají z nejvyšší částky. Výsledná cena tak nemusí být vždy výhodná. Jak se nenachytat a nepřijít zbytečně o peníze? „Podívejte se ke konkurenci,” radí mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Povánoční výprodeje jsou v česku již evergreenem. Fröhlich vysvětluje, že slova jako “akce,” “sleva” nebo právě “povánoční výprodej” jsou pro Čechy velkým lákadlem.

„Schválně jsem se podíval na některé internetové obchody a viděl jsem slevu i padesát procent. Když jsem si dal konkrétní výrobek do srovnávače, zjistil jsem, že jej za tu cenu nabízí celá řada dalších prodejců,” vypráví.

Podívejte se ke konkurenci


Zcela pravidelně se stává, že pokud je cena akční, nemusí být opravdová, u pokladny může být jiná. Jiří Fröhlich

Mluvčí ČOI doporučuje případným zájemcům o koupi využít takzvaných srovávačů cen. „Aby se podívali, kolik takové zboží stojí u konkurence. Možná někde ušetří i bez slevy,” myslí si.

Vždy je podle Fröhlicha dobré se podívat ke konkurenci. „Pokud nekupujete například máslo, jehož cenu znáte, ale například televizi, je dobré se podívat ke konkurenci. Vyplatí se to,” tvrdí.

„Zcela pravidelně se stává, že pokud je cena akční, nemusí být opravdová, u pokladny může být jiná. Spotřebitelé by si takové zboží měli hlídat. Pokud u pokladny zjistí nesrovnalosti, měli by na ně na místě upozornit a trvat na ceně, jaká je u zboží uvedená v regálu nebo akčním letáku. Na takovou cenu mají nárok,” upozorňuje Fröhlich.

Lži a slevy

Za první tři čtvrtletí rozdala Česká obchodní inspekce prodejcům za pochybení při slevových a výprodejových akcích bezmála 1400 pokut, jejichž celková hodnota je 20 milionů korun. Je prohřešků v letošním roce více než loni?

Slevy, obchod (ilustrační foto)

„Přibližně stejně. Dost často jsou tam velké řetězce, objevují se tam už ale také internetové obchody. Velké řetězce nabízely zboží ve slevě, ačkoliv zboží po celou dobu platnosti akce nebylo zastoupeno v obchodě. Internetoví prodejci pak například vystavili zboží a rovnou k němu dali slevu, ačkoliv jej za původní cenu nikdy neprodávali,” odpovídá mluvčí.

ČOI kontrolovala i to, jestli obchodníci dodržují zákon o otevírací době na Štědrý den. „Ještě nemám všechna čísla, ale když budu hovořit o zhruba stovce kontrol, tak už teď víme, že zákaz porušil internetový prodejce, který otevřel svojí prodejnu větší než dvě stě metrů čtverečních v pražských Holešovicích,” říká Fröhlich.

autor: mmk
Spustit audio